3. oktoober 2019

Õrn angoora.


Kunagi aastate eest soetasin endale mitu erinevat tooni angooralõnga. Täisnaturaalne lõng oli küll üsna kallis, aga tundus imepehme ja hell - arvasin, et see sobiks hästi mütsideks, kinnasteks ja randmesoojendajateks. Tegelikkus siiski nii roosiline ei olnud - tööstuslik angooralõng on üsna lühikese kiuga, mis tähendab, et karv lendub hirmsasti. Mütsi puhul oleks suu ja silmad häirivalt tihti karvu täis ning kindad ei püsiks kaua ilusad. Niisiis välistasin nende kudumise. Ja nii ootasid need õhkõrnad armsad toonid aastaid mu lõngakastis. 

Talvel tirisin lõngakasti jälle voodi alt välja, et nendest kududa üks lihtsalõikeline (nö T-lõige) kirju kampsun. Sobitasin kokku valge, roosa, lilla, beeži ja tumepruuni lõnga ning erinevaid tekstuurseid mustreid. Angooralõngale võtsin kõrvale peenikese ühekordse poolvillase lõnga. 

Kindlat plaani või skeemi mul polnud - tuli nii nagu tahtis - jälgisin vaid, et tumedaid toone ei oleks liiga pikalt kõrvuti. 


Nagu öeldud, on kampsunil lihtne lõige. Kehaosa on kootud alt-üles ringselt. Kasvatusi ega kahandusi ei ole. Vaid õlgadele tegin väiksed kalded, et seljas mugavam oleks. Varrukad kudusin hiljem kehaosale kohe otsa. Needki kudusin ringselt ja sirgelt. Kaelus on ripskoes. 




Kampsun kaalub 350 grammi. Kasutasin Fonty lõnga Angora (lilla; 30% angoora; 70% meriino; 25g/125m) ja  Gedifra lõnga Angora Merino extrafein (valge, pruun, beež ja roosa; 80% angoora; 20% meriino; 25g/118m). 

Vardad olid numbriga 4,5 mm.




Pildid tegime jälle Kõnnu Suursoo matkarajal (Põhja-Kõrvemaal, Kuusalu vallas), kus käisime nautimas augustikuu viimase päeva päikeseloojangut. Õhtul langes õhutemperatuur kiiresti ja märgatavalt, kuid kampsuniga oli mõnusalt soe, kuigi see pole eriti paks, pigem hoopis õhuline ja kerge.



Mul jäi ühe kampsuni jagu angooralõnga veel järgi, aga autoistmele jäänud karvad tahavad vist öelda, et rohkem pole vaja. Muidu oleksin neist ühe kirju kardigani kudunud, aga nüüd ei teagi, milleks see lõng veel sobiks... Peaksin vist proovima midagi tihedakoelist... 
Mis teie arvate?



Need viimased fotod on talvel tehtud. Siin on hästi näha angooralõnga kõrvale võetud tumepruun peenike lõng. Ka valge kõrvale võtsin julgesti sellesama tumepruuni. Vaid roosaga koos on hoopis üks peenike mohäärisegu lõng.

Jälgi mind ka instagrammis @annelikudugurmee

2 kommentaari:

  1. Väga kaunid värvitoonid. Armastan väga angoora pehmust. Mul pragu kasutusel üks õhuke pikk angoorakardigan, mis mõnusalt mahub ülerõivaste alla ja vajadusel ka käekotti, aga no ise ka siis pärast nagu angoorajänes. Angooramütsi ei tasu karta, sest müts puutub kõige vähem teiste rõivaste ja ka autoistmega kokku, seega võimalus kauem kohev püsida. Kui kardad karvu suus ja silmas, siis kõnni vastutuult. :D :D :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hästi mõnus mugav on angooralõngast kudum küll. Eks ma mõtlen selle uue kardigani osas. Äkki kombineerin mõne teise lõngaga või teen midagi tihedat. Kiiret pole mul kuhugi :)

      Kustuta