4. september 2019

Valge topp


Ikka ja jälle olen riidekapi ees seistes ning rõivad kokku passides tabanud end mõttelt, et mul on vaja üht valget suvepluusi/toppi ja muidugi tuleks see ise kududa. Kui otsisin sobivat lõnga, oli mul silme ees see linase-puuvillase koostisega topp. Aga tööproove tehes selgus, et pruuni kudumi lihtne koekiri ei sobinud uuele valgele topile - ei paistnud välja ega hoidnud hästi. Seega otsustasin kududa sarnase mudeli, aga teise mustriga. 

Kahe lehega muster klappis hästi, sest selles pole liiga palju auke ehk õhksilmuseid. Et lehed jääksid õigetpidi, kudusin seekord alt üles, st alustasin allääre soonikust ning lõpetasin õlgade ja kaelataguse soonikuga. Tegin palju arvutusi (ja ümberarvuti), aga kõik oli muidugi vaeva väärt...



Selle lõnga naturaalvalge toon on minu jaoks väga sümpaatne.

Lõng: Drops Belle (53% puuvilla, 33% viskoosi, 14% lina; 50 g / 120 m), mida kulus 5 tokki ehk 250 grammi. Kuigi linakiudu on lõnga koostises vähe, jätab kudum ikkagi üsna lihtsa, linase tunde. Sellele aitab kaasa ka see, et kudumi koepind jääb pisut ebaühtlane. 

Tootjapoolne soovitatav vardasuurus on 4 mm, aga ma kasutasin nr 3 vardaid. Kude jäi mõnusalt pehme ja üldsegi mitte liiga tihe. 






Tavaliselt tehakse käeava kahandused üsna serva. Selle kudumi puhul tegin kahandused käeavast 10 silmuse kaugusele. Mulle meeldib, kui kena selle lõnga puhul jäi kahanduse joon.




Pildid tegime 1.septembril Pärnu muulil. Ilm oli üllatavalt palav ja oma suviste, kivilt kivile hüppamiseks ebasobivate jalanõudega me muuli lõppu ei jaksanudki kõndida...


Seevastu käisime samal päeval Pärnumaal Are vallas Alpakafarmis imepehmeid alpakasid paitamas. Käe all oli väga hästi tunda alpakavilla ja meie lambavilla erinevus - alpaka tundus nii puhas ja siidine, sest vill sisaldab vähe rasu. 

NB! Talvisel perioodil (september - mai) on farm külastajatele avatud vaid lauapäeviti ja pühapäeviti kell 12.00 - 15.00.



Selle sinisilmaga ma täna lõpetan. 
Uute teadmiste rohket kooliaastat kõigile!


2 kommentaari: