26. oktoober 2018

Vigala kandi sukad.

Nagu Anu Pingi raamat "Eesti silmuskudumine 2. Sukad ja sokid" ütleb, on need mahedate toonidega Vigala sukad kootud Järvamaa muuseumis olevate sukkade järgi (PM 332 E 47). Minu sukad valmisid juba 2013. aasta oktoobris, kui Anu oma raamatu jaoks materjali kokku pani. Vajalikud lõngad ja kudumisjuhendi saatiski mulle Anu ning nii minu kootud sukad tema koostatud raamatusse sattusidki. 


Lõngad (imeline lambapruun põlve all, valge pöial ning madarapunane, kaselehekollane ja potisinine säärel) olid jämedusega 8/2. Samas lambapruuni võib siin rahus võtta ka veidi jämedama (nt 7/2).

Mustrit alustasin 108 silmusega. Põlve all oli silmuseid 96.

Vardad olid numbriga 1,75 mm.  








Eriliseks teeb Vigala suka soonikuline pöid, mis esialgu tekitas minus võõristust, kuid kui sukad olid juba valmis ja jalas, siis hakkas see mõte mulle väga meeldima - sukk hoiab niimoodi mõnusalt jala ümber ja on paigas. 


Vardad olid numbriga 1,75 mm. Nende sukkade kandmiseks peaks hankima madalad vildid või kalossid, sest muidu võivad kaheksakannad saapa sisse peitu minna :)

Aga tegelikult on need mu meelest ühed ägedad sukad, millest saaks kaasaegse versiooni teha, kui üks käpakirja lõngadest asendada näiteks kirju lõngaga. Peaksin kunagi proovima...




Raamatu jaoks tuli mul kududa kolm pikka sukka - üks jäi Anule, kaks sain hiljem endale :)



Üks kallistus teeb iga päeva ilusamaks!

Vigala sukade kudumise juhendi leiad raamatust "Eesti silmuskudumine 2. Sukad ja sokid". Autor Anu Pink. 
Raamatu saad soetada näiteks Saara Kirjastusest.

5 kommentaari:

  1. Viimane foto on nii armas :) Sukad otse loomulikult ka!

    VastaKustuta
  2. Uhked sukad! Värvid koos sügiseste vahtralehtedega on lummavad! Algul arvasin, et pöid on kuidagi eraldi kootud, kuid selgitusest sain aru, et ikka ühes tükis. Indu edaspidiseks!

    VastaKustuta
  3. On ikka ilu!!! Neid sukki vaadates hakkab kohe soe. ;)
    Päike, sügislehed ja Sinu seelik annavad aga niigi imeilusatele sukkadele lisasära. Võrratu! :)

    VastaKustuta
  4. Need on ikka tõesti ühed imelised sukad! Ja sinu pildid ka nii lummavad. Vanade Vigala sukkade puhul imestan, kuivõrd ühtemoodi need siiski kõik välja näevad. Väga sarnane muster, samad värvitoonid, soonikuline pöiapealne ja viltune ots. Sealsed naised jäid kindlaks kindlale mallile. Kui saaks ajas tagasi rännata, oleks küll põnev teada saada, kui kauagel ajaloos juba selliseid sukki kooti. 19. sajandi lõpp tõi ka Vigala kanti hoopis teistsuguse sukamoe.

    VastaKustuta