15. detsember 2022

Punane kolmnurk.

Nagu viimased 5-6 aastat, alustan ma pitssallide ja -rättide kudumist mingi reisi tõttu. Pole ju parimat reisikaaslast kui kerge lõngakera, paraja jämedusega vardad ja kindel muster. Lisaks on salli puhul eeliseks teadmine, et kudumise käigus ei ole vaja seda selga proovida. Seega, kindla peale minek. Nii ongi alati kujunenud, et kui mul parajasti ei ole ühtegi pitssalli pooleli, tuleb umbes nädal (või vähemalt paar päeva) enne reisi alustada uuega. 

Selle rätiga läks natuke tegelikult ikkagi lappama, sest reisilt tagasi tulles avastasin, et mulle ei meeldi rätiku mustrite proportsioonid. Nüüd, hulk aega hiljem ma enam ei mäletagi, kas oli bordüür (see südametega osa) liiga kitsas või vastupidi - liiga lai, aga igal juhul tookord harutasin ma väga suure osa tööst üles ning kavandasin mustri ümber. Aga ma ei kirunud luhtaläinud lennuaega, sest isegi kui ma oleksin rätti kudunud kodus, oleksin ma sama vea teinud. Ja ma keskendun sellistel puhkudel pigem sellele, et lõpptulemus saaks oma silmale õige. 
Lõng: 100% peenvillane (ostetud kunagi Käsitööjaamast, täpsemalt ei oska öelda). Lõnga kulus vaid 82 grammi.
Värv: punane, kerge vaarika varjundiga.
Vardad olid numbriga 3 mm.

Rätt on üsna suur: kõrgus 114 cm, laius (nö tiivasirutus) 218 cm. 
Minu rätt on tugevalt inspireeritud Siiri Reimanni raamatus "Siiri rätid 2" olevast Pääsupesakirjaga rätist. Õigupoolest on Siiri rätist tulnud minu räti sisukiri ja need väikesed rombikesed räti äärtele ning muidugi kogu räti kudumise tehniline pool. 

Ma oleksin ka Siiri pääsukesed oma rätile teinud, aga PUNASED pääsukesed tundusid siiski valed. Seevastu punased südamed on ju väga õiged, eks. Kuna mul oli vaja pigem kitsamat äärekirja, siis ei sobinud mulle ükski raamatutest leitav südamemuster. Nii et selle keskele vaatavate südametega "südameringi" mustri kujundasin lõpuks ise. Kusjuures tundub, et see oli hea valik, sest niimoodi moodustavad südamed toredad rombid ja rombikesed korduvad ju sellel rätil läbivalt.
Ülemine kiri pärineb Siiri Reimanni raamatus "Siiri rätid 2".
Need südameringid kavandasin ise.


Külasta mind ka Instagrammis @annelikudugurmee 

ja Facebookis @kudugurmee

2 kommentaari: