12. august 2022

Neli tundi Vormsil

Ööbimisega on meie väikesaartel nagu on, st kui tuleb spontaanne mõte kuskile sõita, siis vaba ööbimiskohta on raske leida. Tuleb guugeldada, praamiaegu vaadata (ega neid ka järgmiseks päevaks alati pole) helistada, ikka aegu klapitada, jälle helistada jne, sest väikesaartel ju hotelle (oma vingete broneerimissüsteemidega) pole. Ei, see ei ole etteheide saartele. Pigem minu probleem (mul on päris tugev helistamise tõrge). Õnneks avastasin praamiaegu vaadates, et Vormsil on võimalik käia (loe: sõita) ka ilma ööbimata. Lõunase praamiga saab sõita saarele ja õhtusega juba tagasi seilata. Kuna ilm tundus selliseks sõiduks just sobiv (polnud nii palav nagu meie viimaste aastate Eesti-sisestel matkadel, kus 30-kraadised päevad on pigem norm kui erand), siis käsimegi eelmise nädala teisipäeval Vormsil ära. Kaasas oli mul abikaasa, tütar ja auto :)

Siit esimene soovitus: broneeri aegsasti autole praamipiletid!

Meie alustasime oma reisi Vormsi saare paremalt poolt. Külastasime Norrby alumist tuletorni (kõrgus 22 meetrit, valmis 1935. aastal, ülemisel pildil). Seda tuleb natuke otsida, aga mööda veidi porist metsateed jõudsime ikka kohale (sääski oli palju, sisalikku ja liblikaid kohtasime ka).

Kokku on Vormsi saarel kolm tuletorni. Neist ühte saab ka sisse - Saxby majakas on külastajatele avatud 31. maist kuni 31. augustini, kolmapäevast pühapäevani kella 10–16.



Teest veidi kõrvale jääb Diby poolsaar, kus tegelikult midagi erilist ei olegi. Aga vaikus ja rahu, merekohin, põldmarjad loovad just vajaliku muretu olemise. Tütar tegi minust pilti.

Mu heegeldatud kleit on aja jooksul pisut pikemaks veninud. Eile just mõtlesin, et ei tea, kas peaksin alt mõne sentimeetri vähemaks harutama. Aga vist ikka ei hakka... Igal juhul on see mõnus sooja ilma reisikleit - voodrit pole alla vaja, mugav autos istuda, vajadusel saab retuusid kleidile alla tõmmata või kampsuni peale võtta - kõik tundub sobivat.
Selliseid rannamaju on ikka siia-sinna üle Eesti alles jäänud. Nõuka-aja pärand, eks.
Suuremad teed moodustavad Vormisil number 8. Kui mööda neid teid sõidad, satud Rälby külasse igal juhul.
Rälby külas asub pukktuulik, kus suvekuudel on iseteenindusega käsitööpood ehk saad osta, mida välja on pandud ning raha jätad laekasse. Tuulik on suvel avatud kõigil päevadel 10-19.
Seega, võta kaasa sularaha! 
Vasakpoolsematele teedele sõites saab külastada Püha Olavi kirikut. Päikesekell asub kiriku aias. See päikesekell taastati eestirootslaste annetuste abil 2014. aastal. Vana päikesekell pärineb 1741. aastast ja hävis Nõukogude okupatsiooni ajal.

Sealsamas kiriku kõrval on ka kalmistu vanade päikeseristidega. Vormsi saare koduleht ütleb, et siin asub maailma suurim päikeseristide kogu. Päikeseriste hakati Vormsil kasutama 17. sajandil. Säilinud on üle 330 rõngasristi. 
Mõni rõngasrist oli üsna väike. Suure kohvitopsi panin võrdluseks.
Saxby. Siin on vaatetorn ja majakas. Lisaks ilus, vahelduva meeleoluga rannik. Mõnes kohas oli värvilist vetikat, aga palju sai kõndida mitte liival ega kruusal, vaid justkui betoonmaastikul ehk mingil kõval lubjakivipinnasel (alumisel pildil). Õnneks on sellel päris hea käia.
Kivitorne oli ka palju.
Kohalikud lapsed krõmpsutasid möödaminnes merikapsast. Ma korjasin mõne lehe kaasa. 

Tegelikult Vormsil nälga ei jää. Hullo külas on pood.
Meie sõime lõunat aga Krog No. 14, kus sai väga korralikku praadi (kalakotletti näiteks). Seal toimub sageli ka üritusi, nii et tutvu nende FB lehega
Aga süüa saab Vormsil üsna mitmes kohas, vaata infot Vormsi saare kodulehelt
Üsna Sviby sadama lähedal asub Vormsi Talumuuseum, kus saab tutvuda saare ajalooga ja rannarootslaste kultuuriga. Meie proovisime vilja jahvatada. 
Muuseumis korraldatakse ka erinevaid õpitubasid. 
Mina istusin esimest korda elus vanade maatelgede taha ning kudusin pooliku vaiba sisse kaks rida. Vist läks õigesti, kuigi kisa oli kõvasti :)
Lõpetuseks võib öelda, et neljast tunniks jääb pigem väheks, et saarele korralik tiir peale teha, lisaks ka näiteks ujuda, matkaradadel ja vaatetornides käia. Pillel on hea ülevaade, mida veel võiks Vormsil teha.

Külasta mind ka Instagrammis @annelikudugurmee 

ja Facebookis @kudugurmee

1 kommentaar:

  1. Nii tore lugemine ja äratundmine! Käisin just neljapäeval Vormsil, aga pole veel jõudnud blogisse kirjutada.

    VastaKustuta