16. august 2022

Jooksublogi. Kui joostud on ligi 2 kuud.

On juunikuu ja olen käinud regulaarselt jooksmas juba ligi 2 kuud.

Nii, mitu korda ma jooksmas olen käinud? Täpselt pole lugenud, aga vahemikus 25-28 korda (arvestades, et iga nädal olen teinud 3-4 jooksupäeva). Ütleme siis nii, et 28.ndal jooksupäeval lendasid mu vanad tossud keset jooksu ribadeks. Olin jõudmas oma teekonnaga pea-aegu poole peale ehk läbitud oli umbes 1,6 km, kui talla all hakkas midagi lopendama. Paarsada meetrit edasi oligi enamus tallast tossust eraldunud, nii et rebisin kogu selle osa jala alt ära. Hetkeks mõtlesin, et jooks ongi tänaseks läbi. Aga no mis siis teha... telefoni mul ju kaasas polnud - nii ei saa kedagi järgi kutsuda. Vaatasin talla alla ja kuna sealt siiski päris varbad (ega sokid) vastu ei paistnud, sain järelejäänud tossuga oma teekonda jätkata. 

Mis te arvate, kas ma jooksin kiiremini kui tavaliselt või aeglasemalt? No ikka kiiremini, sest kartsin, et varsti ongi kogu tald puru ja palja jalaga pole ju eriti mõnus joosta. Lisaks hakkas ka vihma sadama - õnneks üsna kergelt. Igal juhul on mu "jooksutossud" nüüd omadega ühel pool. Kodus avastasin, et ka teise tossu tald tuleb kohe-kohe ära. Ei usu, et neid on mõtet parandada. 
Tuleb vaid tõdeda, et tossud pole nagu vein, mis seistes paremaks läheksid. Nagu kunagi kirjutasin, soetasin need tossud enam kui 20 aastat tagasi ning suurema osa vahepealsest ajast on need kasutuseta kapis seisnud. Küllap seistes on kõik liimid kokku kuivanud või ära hävinud. 
Igal juhul, see jutt, et jooksmine on odav tervisport, vist ikka ei päde. Minu näitel: püksid läksid katki juba 2. nädalal, tossud 8. nädalal. 

Pean uued tossud ostma. Soovitusi?


Jooksen ikka 25-26 minutit ja umbes 3,5 km. Olen nüüd pulssi ka rohkem jälginud. Keskmiselt on pulss 158. Maksimum 172. See on natuke palju - minu vanuses võiks pulss jääda alla 170, aga pole ka kõige hullem. 
Panen siia ühe lingi südamearst professor Margus Viigimaalt, kus ta räägib pulsisagedusest: https://tervise.geenius.ee/rubriik/tervisesport/sudamearst-juhendab-millise-intensiivsusega-treenimine-on-oige-kui-alustada-paris-nullist/

Õnneks joosta on üsna kerge, kuigi õhk on hommikuti sageli niiske. Üks, mis on jäänud: pärast jooksu taastub mu pulss üsna kiiresti ja ma tunnen end väga hästi. Pole sellist tunnet, et viskaks pikali ja puhkaks - vastupidi, kehas ja meeles on palju energiat. Ainult süüa ei suuda vahetult pärast jooksu - mul läheb peaaegu tund enne, kui tahan midagi toekamat suhu pista (vett joon muidugi varem). Pole siis imestada, et jooksjad on saledad - enne jooksu ei tohi palju süüa ja pärast jooksu ei suuda :)

8 nädalase jooksu järel olen kaalus kaotanud umbes 1,5 kilo. 


See pilt on tehtud juba viis aastat tagasi. Ka juunikuus.

Külasta mind ka Instagrammis @annelikudugurmee 

ja Facebookis @kudugurmee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar