23. august 2022

Jooksublogi. 2,5 kuud.

 

Olen jooksnud 2,5 kuud. Alustasin aprilli keskel (panen siia oma jooksublogi esimese postituse lingi) ja nüüd on juunikuu kohe-kohe lõppemas. Õunapuud annavad juba aimu, kust ja kui palju võiks tänavu õuna saada.

Viimaste nädalate põhiteema on uued tossud ja paistes pahkluu.
 
Soetasin purunenud tossude asemele kiiresti uued tossud. Seekord ostsin muidugi spetsiaalsed jooksutossud, Reeboki omad. Nike tossud on tavaliselt minu jalale pisut laiad, Reebokid tundusid poes rohkem ümber. Mõtlesin, et äkki toetavad siis päkka rohkem...

Paraku sain uute tossudega joosta vaid paar korda, kui tundsin paremas jalas (pahkluus) valu. Ei mäleta, et joostes oleks jalg vääratanud vms, aga õhtuks läks jalg üsna paiste ja punetas. Tegin külma kompressi. Algul arvasin, et mis see väike paistetus ikka ole - et puhkan paar päeva ja lähen jälle jooksma, aga siis alles hakkas jama pihta. "Puhkus" kujunes esiti nelja päeva pikkuseks. Pärast seda võtsin ette väiksema jooksuringi, umbes 20 minutise. Paraku hakkas aga haige jalg poole jooksu pealt uuesti tunda andma - valus ei olnud, aga tekkis imelik pinge- või kuumatunne. Mässisin jala sidemesse... Ja nii mööduski järgmised 1,5 nädalat: ootasin, et valu ja/või paistetus ära läheks, et siis järgmine päev jooksma minna ning ikka ja jälle läks pahkluu pärast jooksu paiste. Kusjuures kõndides-liikudes mingit valu ei olnud ning jooksu ajal polnud ka midagi tunda. 
Lootsin väga, et viga pole uutes tossudes. Katsetasin vahepeal isegi mingite vanade tossudega, et vaadata, kuidas need mõjuvad, aga tulemus oli ikka sama. 
Panin ka arstile aja, aga kuna sinna sai alles 1,5 nädala pärast, siis selleks ajaks oli suurem probleem ise üle läinud. 

Õnneks olen pärast jala paistetust saanud nädalajagu päevi joosta ka ilma suuremate muredega. Olen isegi saanud veidike koormust tõsta, st mõned korrad olen jooksnud 27-30 minutit ja umbes 4-4,5 km. Keskmiselt oli pulss 150-157. Maksimum 161-167.  Minutiga rahuneb 125-130-ni ja 3 minutiga 100-ni.

Jätkuvalt tundub, et mulle meeldib joosta pigem päeval või õhtul. See hommikune jooks on miskipärast hoopis raskem (õhk on niiske), kuigi näidud seda ei kajasta (st hommikul ei lähe pulss üldse nii kõrgele kui muul ajal). Probleem on ka mu ainevahetuses, mis praegu töötab veel mingis oma vales rütmis. Küllap võtab hommikune jooksmine harjumist. 

On lisandunud üks väike suvine probleem - putukad näos. Tundub, et mõistlik on vaid nina kaudu sisse hingata, sest muidu tikuvad putukad jooksu ajal suhu.

11 nädalase jooksu järel olen kaotanud umbes 1,8 kilo. Kaal näitas hommikul 65 kg. 


Juunis lõpetas mu kolmas, kõige noorem poeg gümnaasiumi. Kuldmedaliga!

Külasta mind ka Instagrammis @annelikudugurmee 

ja Facebookis @kudugurmee

2 kommentaari:

  1. Jooksutossude ostmine on muidugi terve teadus, profimad käivad selleks lausa eksperdi juures ja lasevad jooksusammu analüüsida. Vb on valu siiski uutest jalanõudest tingitud, eriti kui vanad on ühele või teiesele poole lääpas, siis kindlasti on vaja eksperdi nõu. Suvisel ajal on kiirkõnd ütlemata tõhus trenn, no selline ikka, kus küünarnukkidega hoogu teed ja kõhu- ja tagapalede lihaseid pingul hoiad, alternatiiviks jooksule! :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tossu ostmine on keeruline, jah. Need Reebokid, mis ostsin, on muidu mugavad, aga vaatan, et kui vasaku jala tossu jalast võtan, on tossukeele ääreõmblus jätnud mu jalale pika vao. Iga kord... Seega on neil ikkagi mingi viga. Olen püüdnud seda keelt sättida, aga kasu pole. Joosta on õnneks ok. Aga sügisel ostan ikkagi jälle uued. No päris teaduslikku analüüsi ei tahaks ka tegema hakata... haha, vaatame.

      Kustuta