14. detsember 2018

Rapla mõjutustel.

2014.aastal saabusid Rootsist (Nordiska Museet) Eestisse (ERMi) ligi kaks- ja poolsada 19. sajandi eesti rahvakunstieset, peamiselt rahvariideid. Nende hulgas oli ka ports kindaid. Kui ma Eesti Rahva Muuseumi ajaveebil neid Raplamaa kihelkonnast 1914. aastal kogutud käpikuid (ERM A 1020:63/ab) nägin, siis mina neisse ära armusin. Millised säravad värvid! Milline põnev värvide paigutus! Pealegi on ju teada, et läbivalt kolme värviga kootud kindad on ikka väga soojad. Muide, legendi järgi kudus Anu Sirgi need kindad juba 1884. aastal saunas... Nimeks oli sel mustril hoopis "lõiguline kiri" ning need olla "kolme värvi punased".


Ja kui mul nüüd oli võimalus sellesama mustriga koguni viis paari kätesoojendaid kududa, siis ei saanud ma jätta kasutamata võimalust ja valisin vanema peretütre randmesoojendajatele just sarnase värvikombinatsiooni. Kuna ilma sõrmedeta kinnas ei pea olema niiväga soe, siis otsustasin värvipaigutust muuta nii, et korraga oleks kasutuses vaid kaks värvi. Nii on seal värvid jaotunud ridade järgi. Ja see hulga keerulisem-võluvam originaal-variant jääb ootama mõnd uut võimalust mu kudumisplaanis.



Lõngad:
Erkroosa Drops Alpaca (100% alpaka; 50g/167m) kood 2921
Lillakaspunane Drops Alpaca (100% alpaka; 50g/167m) kood 3969 (Dropsi värvikaardil on see lõng mu meelest väga/liiga tume)
Oranž lambavillane nr 8/2 oma varudest.

Vardad olid numbriga 1,75 mm. 




Et teil silme eest liiga kirjuks ei jääks, siis lõpetan seekord ühe rahuliku fotoga kodust, tütre toast. Ta tekitas oma aknalauale jõulumeeleolu... lihtsate vahenditega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar