3. september 2018

Tuunika ajakirjas.

Sel aastal on mul olnud hea võimalus katsetada erinevaid puuvillasegu lõngasid. Pean siinkohal mainima, et kõik need lõngad on tõesti olnud väga erinevad - isegi kui koostis on suuresti sama, tunduvad lõngad käe all ja käituvad ka kudumis erinevalt. Mõni sobib rohkem pitsiks, teine hoopis palmikuks, osad venivad kudumina päris palju ja mõni jälle pea-aegu üldse mitte, mõni on läikiv ja teine täitsa matt jne jne. Nii et võin üsna kindlalt väita, et erineva firma sama koostisega lõng võib olla hoopis teine "maailma" ning alati tasub teha uus tööproov, et katsetada selle omadusi. 

Fotograaf: Gerli Rand
Tütre tuunika kudusin mahedate toonidega lõngast Rowan Softyak dk, mis on kerge läikega, sile ja ühtlane paellõng, mille koostises on 76% puuvilla, 15% jakivilla ja 9% nailonit.
Seda lõnga on hea kududa - lõng jookseb varrastel kergelt. Lisaks tundub lõng käe all meeldiv ja soe. Softyakist kootud ese ei ole kare ega puine, mistõttu sobib lõng väga hästi väikelaste kudumiks. Kudumi pind jääb ilus nii värvilisena kui ka palmikutes.

Mulle meeldis, et kudum ei veninud pärast pesu väga palju pikkusesse. Kudum säilitas hästi oma vormi. Samas läks kude pestes tihedamaks ja kudum kitsamaks – seega suuremate kudumite puhul soovitan laiusesse arvestada pigem rohkem silmuseid (võrreldes proovitöö pealt arvestatud tulemusega). 


Paellõnga kudumiseks sobivad pigem tömbima otsaga vardad, sest terav ots kipub minema paellõnga peenete niitide vahele. Samuti tasub õhulisema või pitsilisema kudumi jaoks võtta veidi jämedamad vardad (vähemalt nr 4).

Mina kasutasin tütre tuunika kudumisel vardaid nr 3,5 ja erinevaid meretooni lõngasid (kokku kulus umbes 300 grammi Softyaki50g/135m). Seda lõnga leiab näiteks Käsitööjaamast.

Tuunika on kootud ülevalt alla ühes tükis ja ilma õmblusteta. Juhendi leiate ajakirjast Käsitöö august-september 2018.a. Ajakirjas on õpetus tuunika kudumiseks 122 cm ja 130 cm pikale lapsele.



Passeks kohandasin vesiroosimotiivi ning rinna alla sättisin värvilisi merekivikesi. Mõned lühendatud read teevad kaeluse mugavamaks.

Fotograaf: Gerli Rand
Ilusat uut kooliaastat kõigile õppuritele ja õpetajatele!

6 kommentaari:

  1. Kas tahaksid teha ühe postituse, kus võrdleks kõiki neid puuvillaseid, mida oled kasutanud? Head ja vead.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, seda võiks teha küll, aga eks see võtab aega. Enne tahaksin kõik valminud kudumid ükshaaval blogisse saada.

      Kustuta