6. juuni 2018

Ristikunutid ja muu värvikirev tikand.


Selle sviitri ostsin sügisel Barcelonast. Poeg nr 3 mainis veel, et "mis ma sellest ostan, et ma saan sellise kudumisega ju ise ka hakkama...". No ikka saaksin - lihtne sirge ühevärviline kudum ju. Aga kõike pole ju alati tarvis ise teha. Pealegi meeldis mulle selle sviitri puhul nii lõige kui ka seljal asuv pikk metall-lukk. Ja muidugi see värv - veinipunane on läbi aastate üks mu lemmikuid olnud (türkiisi ja briljantrohelise kõrval). Pealegi ei maksnud see sviiter just eriti palju - mingi 10-15 eurot (soodusperiood). Ja lõpuks sattus Barcelonas just sel õhtul olema tavalisest külmem, mistõttu sai tütreke selle kampuni endale rongi oodates selga tõmmata. Muidugi oli see talle (maani) kleidi mõõtu, aga abiks ikka :)


Mõte, et sviitrile midagi peale tikkida, tekkis hoopis hiljem. Mind kummitas oranži-tumepunase-lilla kombinatsioon, mida olin kunagi kasutanud ühe vesti tikkimisel. Tookord tegin suhteliselt väikeseid õisi, seekord tahtsin teha suuremaid, pisut meeletuid ja karvasemaid. Kuna sviitri koostis (82% viskoosi, 16% polüamiidi) annab aimata, et see ei pea eriti kaua vastu ja läheb kiiresti topiliseks, ei tahtnud ma ette võtta midagi eriti töömahukat. Paar suurt lille, lillakaid ristikuõisi ja veidi litreid-helmeid peaksid piisavad olema. 

Kui fantaasialend läks ristikuõite ja lapsepõlve peale (ristikuõitest imesime suviti sageli nektarit välja), meenus mulle, et ema õpetas mulle kunagi rüiu-tikandit. Tänapäeval on see võte pigem küll unarusse jäänud, aga seda põnevam oli oma oskusi värskendada. Pealegi tundus, et karvaseid ristikuõisi peaks olema täitsa võimalik rüiu-tehnikas tikkida. Iseasi, et tavaliselt tikitakse rüiu-pistet jute-kangale või mõnele muule küllaltki jäigale materjale. Mina aga tahtsin tikkida väga venivale ja libedale kudumile... Aga mulle ju meeldib katsetada...

Muide, leidsin YouTube´st rüiu-tikandi kohta ka videoõpetuse. Toredaid vaipu näeb seal ka.



Tikkimiseks kasutasin suvalisi lõngajääke. Käiku läksid nii jämedamad meriinovillased lõngad, siidisegused pitsilõngad kui ka lihtsad lambavillased lõngad.

Seda värvide mängu oli ka vahva pildistada :)







Tjahh! Päris ehtsate ristikuõitega ma ikkagi ei konkureeri - nii peened ja detailirohked on need.


Paar pilti seljas ka.




Seekord siis seesugune värvilaks! 
Ilusat juunikuud!

8 kommentaari:

  1. Tiiu Vaher6/6/18 17:07

    Väga äge! Kui ikka teha, siis suurelt ja värviliselt! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just-just :) Mulle kohe meeldib suuri mõõtmeid tikkida.

      Kustuta
  2. Niii ilus tikand ja muidugi väga sinulik! Ilus kohe vaadata! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Värvikirevus mulle meeldib.

      Kustuta
  3. Väga vahva! Tahaks kohe käega üle ristikututtide tõmmata!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Jaa, mulle ka vanasti meeldis neid ema tehtud rüiu-pilte silitada :)

      Kustuta
  4. Väga äge tulemus!
    Ootan järgmisi tikkimise postitusi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Nüüd tuleb tikkimisse väike paus, kuigi väga tahaks ja mitu asja on ka ootel. Aga no mõned kudumid on ka ootel...

      Kustuta