28. juuni 2015

Suur.

Kui teekonnal kududa salli, siis võib juhtuda just nii... 

Pitsiliste sallide kudumine on üks lihtsamaid asju - selga neid proovima ei pea, nööpauke tegema ei pea, üle pea nad mahtuma ei pea, detailide ühendamise üle pead murdma ei pea ning kahanduste-kasvatustega arvestama ei pea või kui seda viimast siiski peab, siis mingi kindla rütmiga, mis kuidagi ei sõltu mu enda kehavormidest ega lapse suurusnumbrist. 

No ja siis veel üks pluss: lõnga või õigemini kudumi venimine on igati positiivne. Üldjuhul. 
Seda Haapsalu salli hakkasin kuduma enam kui aasta eest. Sest Haapsalu sall on just ideaalne reisikaaslane ning kui ma eelmise suve Leedu-reisi ajal kudusin autos oma punast kampsunit, siis kogu seda lõnga ja pooliku kudumi kotti ma hotellituppa ega kohvikutesse kaasa vedada ei viitsinud ning selleks oligi mul vaja seda kergekaalulist pitssalli. Niisamuti reisis see kaasa lennureisile Pariisi (jah, kasepuust vardad olid mul käsipagasis), kõigil Saaremaa külastustel ning enamikel seenelesõitudest (parim seenekoht on siin 50 minutise autosõidu kaugusel) jne, jne. Nii see sall kasvas.
Liina koostatud Ristimäe pitsimuster jäi mulle ajakirjast Käsitöö kohe silma. 

Mulle meeldivad selge rütmi ja veidi kandilise olemisega koekirjad. Minu jaoks on neis mingi teatav rahu ja tasakaal. Liiga kirjud (st mitmekesised ja vahelduvad) ning ülemäära romantilised mustrid ei ole minu jaoks. Aga Ristimäe pits on just vaoshoitud ja konkreetne - ei midagi üleliigset. Mulle meeldib. 
Samas selgus kududes, et pealtnäha lihtne muster ei olnud seda sugugi - ma pidin mustriskeemi kogu aeg kaasas kandma ja näpuga järge ajama. No ei jäänud see mulle meelde. Aga sellest hoolimata sattusin ma hoogu. Ja sall sai suur.
Lõng: Haapsalu Shawl Yarn (ostetud aastate eest Hobipunktist), 100% vill, 100g/1400m. Kulus 100 grammi.
Vardad olid põhiosas nr 2,75, äärepitsil nr 3,5 (loomine vastavalt nr 4 ja 5).
Muster: Ristimäe pits, autor Liina Langi (Rees), avaldatud ajakirjas Käsitöö (kevad 2013.a).
Lõplikud mõõdud: 70x180 cm. 
Ma ju tegelikult olen samast lõngast varem ühe Haapsalu salli kudunud küll. Nii et oleksin pidanud teadma, kuidas see lõng venib ning kui palju silmuseid maksimaalselt luua ning mitu rida kududa... Aga seekord miskipärast jätsin selle kõik tähelepanuta. 

Venitasin seda nööpnõeltega poja voodis ning kõigist külgedest oli sall üle voodi ääre:)
Õnneks tõmbus sall pärast venitust veidi tagasi. Muidu oleks selle mõõdud ikka veel 80x200 cm.
Fotod on tehtud Saku mõisa pargis. 
Ja uus reisi-sall on ka juba varrastel - valmib arvatavasti aasta pärast :)

10 kommentaari:

  1. Uhke sall igatahes! Muster on tõesti väga ilus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Rees on mõnusa mustri teinud jah.

      Kustuta
  2. Vastused
    1. Sall tuli tõesti suur... selle mustriga kohe suursugune. Hea endale ümber mässida :)

      Kustuta
  3. Väga kena! Sooviks vaid tihedamat reisimist, siis saaks uut salli vähem kui aasta pärast näha :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, tegelikult on mul ootamas üsna palju sobivaid pitsilõngasid. Kui tuli esimene salliraamat (Haapsalu sall), siis ostsin kohe paari kilo jagu pitsilõnga ja oma naiivsuses uskusin, et jõuan need kõik 1-2 aastaga sallideks kududa. Nüüd kipub olema nii, et aasta=100 kuni 200 grammi, mis tähendab, et lõnga jagub vähemalt kümneks aastaks...

      Kustuta
  4. Kaunis sall, mis ka kauneid lugusid ja mälestusi täis. Imetlen nii mustrit kui ka salli ja kõige rohkem ikka kudujat!

    VastaKustuta
  5. Aitäh! Teekonna-sallid on jah rikkaliku "pagasiga" :)))

    VastaKustuta