13. mai 2015

Vanapunane siidi ja kašmiiriga jakk.

Ma ei teagi, kust ma peaksin selle kardigani või jaki lugu alustama.... Vist ikka sellest punasest sallist, mille oma abikaasale 1,5-aasta eest jõuludeks kuduma pidin. Nimelt tuli mehele kududa erepunane pikk sall ning esiti valisin selleks luksusliku meriino-siidi-kašmiiriseguse lõnga Sublime Baby Cashmere Merino Silk. Sellest lõngast sai aga hale ja iseloomutu sall-soolikas, mille ma halastamatult üles harutasin (toekama salli kudusin tookord hoopis Drops Big Merinost).

Tegin lõngale põgusa taustauuringu ning otsustasin, et kõige paremini sobiks see just beebikudumiteks (kes küll koob oma beebile erepunaseid tekikesi-kampsikuid... või vanapunaseid, nagu hindas seda värvi Käsitööjaama perenaine?) või naiselikemateks pulloverideks-kardiganideks. 

No mul ei olnud ühtegi beebit omast käest võtta ja nii tuli mul teha "pealesunnitud" käik - kudusin omale üsna luksusliku jakikese. 


Punast on raske pildistada, eriti päikese käes.

Mul oli eelkõige vaja sellist pikemat, à la tagumik soojas, kudumit. Lisaks tahan iga uue kudumiga ka midagi uut õppida (seekord näiteks sallkrae kudumist). Just sobiva tegumeoga jaki leidsingi Dropsi mustrikogust

Muidugi tuli sellise suure kudumi jaoks hulganisti lõnga juurde tellida. 
Õnneks erinevate lõngapartiide värvitoonid ei erinenud, küll aga olid pooled lõngad nüüd ju "kasutatud", st läbi kootud, pestud, venitatud, harutatud. Ehk äärmiselt lokkis-krussis. Proovitöö näitas, et sellise lõngaga kududes jääb pind väga ebaühtlane ning isegi valmiskudumi pesu ei aita seda parandada. Seega tuli nendest lõngadest kerida vihid, mis omakorda läksid vette sirgendamisele. Siin mul jälle vedas - kuivades muutus see lõng jälle mõnusalt kohevaks, nii et "kasutatud" lõnga ja "värske" lõnga kude ei erinenud märkimisväärselt.

Võrreldes algse juhendiga tuli muidugi teha veidi ümberarvutusi, sest minu lõng oli veidi peenem. Lisaks kudusin ülaosa parempidises koes (mitte ripskoes nagu juhendis), sest mulle tundus, et sellele lõngale meeldib lihtne ühtlane parempidine pind rohkem. 
Sallkrae jäi muidugi ripskoeline ja see meeldib mulle - hoiab hästi ja kududa oli ka lihtne. Ma tegelikult algul kahtlesin kogu selles krae-loogikas, aga kõik toimis väga hästi...Kudumist alustasin juba möödunud suvel, reisil Leedusse. Oli mõnus just nii, möödaminnes (autos) kududa - suured vardad, lihtne pitskude, sirge lõige - ei midagi, mis vajaks suuremat tähelepanu. Ainus, mida tuli meeles pidada - kudumisega ei tohi liiga hoogu minna, sest mingil hetkel tuleb teha nööpaugud. Mainin, sest muidugi unustasin ma ise selle väikese asja õigel hetkel ära...
Lõng: Sublime Baby Cashmere Merino Silk, värv 0192 (75% meriinot, 20% siidi, 5% kašmiiri; 50g/116m). Kokku kulus 590 grammi ehk 12 tokki lõnga.
Vardad: nr 3,5 ja 3.


Ma ei saa öelda, et see lõng nüüd mu lemmikuks sai, aga seljas on see jakk tõesti fantastiliselt mugav. Ja mul on seda lõnga ka teistes värvitoonides... Just ühe pulloveri jagu, mõtlen ma... 

12 kommentaari:

 1. Väga ilus tulemus. Mulle meeldivad väga varrukad ;)
  Värvi peab ka elus olema :)

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Aitäh! Mulle meeldivad ka värvised rõivad, aga kuna neid on alati raskem omavahel sobitada, siis kipun neutraalseid toone eelistama.

   Kustuta
 2. Väga ilus kudum! Mõnus suvisel ajal selga panna.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Ma nii ootan neid soojemaid ilmasid, et saaks selle kampsikuga käia - usun, et see on selline hea pealeviskamise jakk. See lõng on nii imeliselt pehme ja siidine, et sobib tõesti hästi ka jahedamaks suveõhtuks.

   Kustuta
 3. Anonüümne13/5/15 15:51

  Väga armas tulemus.Kudusin sama kampsuni endale ka. See muster ongi vist "punase kampsuni"muster.Igatahes kõik klappis ja olen tulemusega rahul.Julgen soovitada.
  Ilusat kevadet soovides Astrid

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Aitäh, Astrid! Mulle ka meeldib, et ta just punane on. Originaali-roosa poleks mulle kindlasti sobinud...

   Kustuta
 4. Kuna tükk aega olin offlainis, pole jõudnud siin kiitmas käia - nüüd tulistaks kohe mitu lehekülge kõigi vahepealsete tööde osas.
  Aga see kampsun...oh no ma lihtsalt naudin Su tööde kvaliteeti! Võõshõi sort nagu vanasti öeldi.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Tänan-tänan! See ju lihtne kampsik ka.

   Kustuta
 5. Väga kena kampsun! Hea pikkus ja punane värv on mu üks lemmikuid.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Aitäh! Pikkus on tõesti suurepärane - just nii, et istudes ei jää tagumiku alla.

   Kustuta
 6. Vastused
  1. Aitäh Kinnitan - on mõnus ja mugav :)

   Kustuta