19. veebruar 2015

Kolmas. Seto pitsiga.

Õmblesin linasest kangast mobiilikoti. See on mu vana õmblusmasina kõige viimane projekt. Hinge kinni hoides tegin kotile veel viimased punased tepingud - et, kas masin peab vastu ja jooned saavad ilusad sirged või sureb mootor siiski viimasel hetkel ja pean tepingud ketast käsitsi vändates peale vedama.
Mulle meeldib, et koti servadest jääb punane vooder veidike näha.
Sellise koti õmblemine on muidugi imelihtne - ei ole keerulisi detaile, on vaid sirged õmblused. Oluline on, et pealisriide ja voodri vahel oleks ka tugevduskangas, siis ei lähe riidest kott nii kergesti kortsu - mina kasutasin hästi paksu ja jäika nö kotitugevdajat (selle ostsin Kadaka teelt, pood Kangas ja Nööp). 

Inglisekeelse juhendi (autor: Erin Erickson) saab alla laadida siit.


Kotile heegeldasin väikese motiivi, mille leidsin raamatust "Värviline seto pits" (autor: U.Kangro). 
Heegelnõel nr 1,1. 

No ausalt, mulle ei meeldi raamatu järgi õppida... Ja seepärast (järjekordse värvilise heegelduse tulemusena) sain aru, et pisut enesearendust ei teeks paha ning sügisel tuleb minna Rahvaülikooli seto pitsi kursusele... Sest pits ise on ju imekena ja põnev!

Katsetasin raamatust päris mitut motiivi. Aga kõik need lõngavahetused ja reavahetused ja kord edasi-tagasi, kord jällegi ringiratast heegeldamised... No esimesel korral jookseb ikka juhe kokku küll. Mõtlen, et ehk oleks veidi abi olnud kui mustriskeemid oleksid raamatus värvilised? 

 

On küll alles veebruar, aga õhus on juba kevadet!

2 kommentaari:

  1. Anonüümne8/4/15 14:15

    Olen seto pitsi õppinud koolis, Ulve Kangro enda käe all. Raamatu järgi poleks ma seda iialgi selgeks saanud, seal ikka oma nipid ja nõksud. Kui sa raamatu järgi pelgalt tegid, siis au ja kiitus sulle. Ja aeganõudev on selle pitsi heegeldamine ka. Kui vähegi võimalik, mine kindlasti mõne õpetaja käe alla õppima. Igaljuhul- väga ilus tulemus! /sillulullu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Olen üsna jonni täis, kui midagi uut proovin. Ja enamasti see jonn viib ikka sihile. Aga seekord tundsin, et proffidelt õppimine oleks küll kasulik ning kuna mulle hakkas seto pits väga meeldima, siis kindlasti lähen kursusele (kui Tallinna kandis mõni tuleb).

      Kustuta