29. märts 2020

Lapiline kampsun.


Kudusin oma pojale lapilise kampsuni. Esiti võiks ju arvata, et see kampsun on proovilappidest või hoopis vanadest kampsunitest kokku õmmeldud, aga tegelikult siiski mitte. Kasutades erinevatest projektidest järele jäänud lõngasid ning paari uut, spetsiaalselt selleks kampsuniks soetatud lõngatokki, kudusin kogu kampsuni siiski täitsa nullist. 

Kuna lõngajäägid olid erineva koostise ja jämedusega ning lisaks plaanisin kududa pea-aegu iga lapikese erineva koekirjaga, siis eeldatavalt käituvad sellised lapikesed viimistlemise (eelkõige pesu) korral erinevalt. Nii ei arvanud ma heaks mõtteks kududa terve kampsun ühes tükis, vaid siiludena. See tähendab, et kehaosa kudusin pikkade, umbes 20 cm laiuste ribadena ning ühendasin need kokku alles pärast viimistlemist. Kuna mõni lapike venis ootamatult palju ja teine jällegi liiga vähe, siis oli harutamist ja ümbertegemist päris palju.

Varrukatega oli natuke lihtsam: need kudusin pikade varrastega kohe edasi-tagasi ühes tükis ning tegin vaid ühe ühendusõmbluse. 


Esialgu sättisin kokku rohelise, tumesinise, pruuni ja mahekollase toonid. Siis aga ütles poeg, et need sobivad liiga hästi kokku... Et võiks hullem olla... suvalisem... Ja et punast ja valget võiks ka olla ning erksinine meeldiks talle ka... No ma siis panin. Kõike. Südamest. Lisasin erkkollast ja lillatki :) Nüüd peaks küll piisavalt meeletu olema. 


Nagu mainisin, oli enamasti tegemist lõngajääkidega. Juurde ostsin vaid kaks värvi - rohelise Drops Nepal (toon 7238) ja rohelise-pruuni-lillakirju Drops Big Delight (toon 06). Kududes võtsin mõlemale kõrvale mingi peenikese lõnga, kas ühekordse villase lõnga või sallilõnga. Sellist kombineerimist tegin ka paljude teiste lõngade puhul, sest nii saavutasin enam-vähem ühtlase koetiheduse. 


Kapuuts ja känguru-taskud pidid sellel kampsunil kindlasti olema. Ka need kudusin ühes tükis ning õmblesin hiljem kampsunile külge. 

Mõned mustad õmblused lisasin lihtsalt pulli pärast :) 


Need sõrmikud kudusin pojale juba eelmiseks talveks. Siin saab näha 👦


Lapilise kampsuni soov tuli poisil Berliinist, kus ühel noormehel oli samuti seljas lappidest kampsun, kuid too oli veidi lihtsam - parempidises koekirjas ja veidi vaoshoituma värvivalikuga. 

Tütar juba ütles, et tal võiks ka olla selline, aga pruunides-beežides toonides... 


Lõnga kulus kokku umbes 1,1 kg.
Vardad olid numbriga 4,5 mm.


Külasta mind ka Instagrammis @annelikudugurmee

10 kommentaari:

  1. Nii, nii lahe!! Mul vahel nii kahju, et mu poisid must-valged on. Aga ma annan neile aega veel areneda ja suunan vaikselt, hästi, hästi tasa, ka teiste värvide poole :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Mul on vedanud jah - poisid kannavad mul hea meelega värve.

      Kustuta
  2. Väga äge! Alati imetlen lappidest kokkuõmmaldud jakke ja mantleid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan, Arella! Tekkis täitsa tunne, et tahaksin endale ka midagi lapilist...

      Kustuta
  3. Kreisilt hull kampsun. Samas väga lahe :)

    VastaKustuta
  4. Üllatus on suur-1980 ndatel aastatelkudusin oma tütrele "Burda" õpetuse järele sarnase lapilise kampsuni parempidises koes tavalisest maavillasest.lõngad värvisin ise,saada polnud midagi.Tulemus oli väga ilus ja kanti hea meelega,sest sõbrannadel sellist ei olnud!Õppisin siis ära ka erinevate värvide ühendamise kudumis Annate inspiratsiooni asuda lõngakottide kallale ja teha rahulikumates toonides teie "skeemi" järele kampsun juba aastates mehele töö oleks palju põnevam ja ka vanadele kätele ka kergem!Öelge oma pojale aitäh idee eest ja teile nobedaid näppe järgmise valmistamisel!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vanad head asjad tulevad ikka ja jälle moodi. See on üks lustakas kudumine ka, nii et jõudu ja rõõmu teile!

      Kustuta