23. august 2019

Kolmed tudupüksid.


Minu ööriieteks on lihtne puuvillane maika ning õhukesed pidžaamapüksid. 
Viimased peavad olema:
1) puuvillased (ma ei suudaks sünteetilises ööpesus magada);
2) kõrge taljega (ma ei tea, kas tõesti ei ole teistel probleemi, et madala taljega pükste korral tõuseb värvel ikkagi nii kõrgele kui vähegi võimalik ning püksid hakkavad hargivahelt segama);
3) sobiva (pigem kitsa) kummiga. See kummi probleem on eriti tüütu - sageli on poekaubal lai kumm, mis kipub pärast 2-3.ndat pesu kahekorra minema. Kui selline kumm on pükste külge õmmeldud või kummikanali pealt läbi õmmeldud, siis ei saa seda hõlpsalt ka vahetada. Sama on peenikeste kummidega, mis  on läbi õmmeldud...

Kui leian poest sobiva olemisega püksid, siis loomulikult selgub, et minule sobivat suurusnumbrit ei ole. 

Ja lõpuks... miks, miks ometi on nendele õhukestele pükstele vaja kinnitada rasked vargakaitsed, mis venitavad pükstele pisikesed augukesed, mis omakorda iga pesuga suuremaks kuluvad?


Seega, kuna kaubandusvõrgust on pea võimatu leida sobiva lõike ja suurusega pidžaamapükse, siis õmblesin need endale ise. Olin kunagi tütrele teinud sellised tudupüksid, millel polnud küljeõmblusi. Nende pükste õmblemine oli väga lihtne. Lisaks oli lihtne taljekohta ülevalt pisut pikendada... Otsisin sarnast lõiget ka täiskasvanule, kuid kaasaegsetest ajakirjadest ei leidnudki (kui keegi teab, siis võib siin vihjeid jagada). Lõpuks leidsin ööriietuse lõiked 1995. aasta novembrikuu Eesti Naisest. Kohendasin lõiget enda mõõtudele sobivaks ja nüüd saan loodetavasti seda kasutada aastaid.



Esimesed kaks paari õmblesin juba eelmisel suvel. Nii et neid on korduvalt testitud ja heaks kiidetud. 

Tähelepanekud on järgmised: 1) Kitsast pitsiriba (nagu on helelillade lilledega pükstel) ei tasu siiski panna sääre alläärde - pole seda vaeva väärt. Segama pits ei hakka, aga ilusana see ka ei püsi - läheb kortsu või keerdub säärele. Võimalik, et laia nt broderiipitsiga toimib paremini. 
2) Kumm olgu täpselt taljekohas.
3) Väike tasku on hea, kuid see peab olema pigem madalal, säärel.
4) Hargivahe õmblusvaru võiks tepinguga kangale kinnitada.


Esimesed püksid tulid siiski pisut liiga madala taljega. Ma ei ole veel otsustanud, kas panen üles väikese riba juurde ja teen uue kummikanali või mitte. Ja nagu mainitud, siis pitsid õmblesin asjata.

Pilt on tehtud Kreeta saarel. Pükstega oli magatud juba mitu ööd...



Püksid nr 2 - minu hetkelemmikud! Nendega võib pool päeva kodus käia ja õue ploomegi korjama hüpata. Pikkus on nii ülevalt kui ka alt väga hea ning kanga materjal super - pehme ja õhuke.

Need pildid tegime Raplamaal, Loosalu rabas.


Püksid nr 3 tulid lihtsa pealepandud tasku ja alumiste voltidega. Tahtsin uusi võimalusi katsetada. Sääre pikkus sõltus seekord olemasoleva kangajupi pikkusest. 
Tasku on hea - mul on allergia tõttu pidevalt nina vesine, nii et on vaja kohta, kuhu paber panna - eriti vajalik pikkadel laiskadel hommikutel.

Pildi tegi tütar (meie koduhoovis).


Plaanin sama lõike järgi veel ühed kodused linased püksid teha. Ehk toimib...


Ilusat värvilist augustikuud!

2 kommentaari:

  1. Toredad püksid, sellistega võiks kodus ringi lasta küll. Magamiseks on mul öösärgid, no ei ole pidžaama kandja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohh, ma ei saa öösärgiga magada - kintsud ei tohi üksteise vastu minna, midagi peab vahel olema :) See on imelik, sest u 15 aastat tagasi magasin ka ainult öösärkidega, aga mingi hetk kõik muutus - madala padja asemele tahan kõrget jne.

      Kustuta