8. veebruar 2019

Muhuhõnguline padi.


Eelmisel suvel tikkisime Saara Suvekoolis Anu Kaburi juhendamisel "geomeetrilist laadi vanemat madalpistes Muhu tikandit", mille tulemusel pidi osalejatel valmima padjale sobilik tikand. 

Mul oli tikkimiseks kaasas üks kaltsukast soetatud villane kangas, mis põhitoonilt oli külm rohekashallikassinine :). Kanga sisse oli aga pikitud pisikesi värvilisi träpsukesi - peamiselt kollaseid ja veinipunased, veidi ka sinepit ja rohurohelist. Algul mõtlesin, et valin tikkimiseks needsamad kanga seest leitud värvitoonid, aga tikkides ja töö edenedes nägin, et asi kisub kiiva. Kohe üldse ei sobinud need värvid omavahel kokku, sest sinised ja roosad toonid olid nii-nii külmad ning oranžid-kollased-punased ju hoopis soojad (allpool on koolitusel telefoniga tehtud pilt, kust vastuolu on eriti hästi näha). Elementaarne ju, et nii ei sobi! Eriti kui kõike kokku on nii palju. 


Kodus mõtlesin paar päeva, kummad siis ikkagi valida, kas soojad või külmad toonid. Lõpuks harutasin üles keskmise motiivi osad kroonlehed. Otsustavaks sai mu kodune interjöör ehk koht, kuhu padi peaks sobituma. Meil on seinas halli-helesinisega tapeet ja toas petrooleumsinised diivanid, lisaks türkiissinist ja pruunikaspunast... 

Seega valisin padjale külmemad toonid - lisaks roosale ja rohekassinistele toonidele jäi tumepunane (pole küll üldse külm toon, aga siia tundus siiski sobivat) ja erinevad hallid. Erkkollase välistasin täielikult, aga ühe oranži kroonlehe jätsin nö mälestuseks, et mulle meelde jääks, et terve mõistus peab ka koolitusel kaasas olema :) Tegelikult jäi oranži ja kollast veidike ka mujale - tumepunaste mammude otstes ja nende hallide sakiliste kellukeste all on pisikesed värvilised täpid, kuhu mõned "sobimatud" värvid panin, aga niimoodi väikeses koguses on need täitsa ok. 









Kui värvid olid valitud, siis läks tikkimine juba kiiresti - madalpiste on ju iseenesest lihtne (Anu õpetas nippe ka), samas on geomeetriliste kujundite puhul pigem oluline, et ääred jääksid kohe võimalikult korrektsed. No ma tegelikult väga täpne ei olnud, isegi keskmise motiivi ring on lopergune. Natuke võiks ju kuskilt aru saada, et tegemist on käsitööga, eks :)

Kuigi paari-kolme õhtuga sai ka ülejäänud tikand valmis, jäi padjakate nüüd nädalateks õmblustööd ootama. Hiljem leidsin kapist tagumise poole jaoks tugevamat linast kangast, mis tooni poolest üsna hästi sobis. Luku panin seekord padja keskele, liistu alla.



Kuigi koolitusel olid meil eeskujuks just tikitud Muhu tekid (silme ees raamatu "Meite Muhu mustrid" esikaas), siis minu padi tundub oma külmade toonidega täitsa teisest ooperist. Motiivid on küll kõik nendelt tekkidelt, aga lõppmulje on täitsa teine. Seepärast mõtlesin, et hea oleks teinekord proovida samale kangale ka soojade toonide varianti... plaanid, plaanid - neid mul jagub!

Aga valminud padi sobib elutuppa väga hästi.


Kass on meil padjavalvur :)






Head kollase maasea aastat!

6 kommentaari:

  1. Imekaunis! Küll sina ikka mõistad värve seada ja nõela juhtida. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Arella. Nõelaga maalimine on kudumisele vahelduseks nii mõnus!

      Kustuta
  2. Mulle ka meeldivad väga sinu pisted. Kõik on täpselt nii nagu peab. Väga ilus padi.

    VastaKustuta
  3. Jaa, mõistan, kass peab seda patja valmama, sest mine tea :) Imekena ja stiilne!

    VastaKustuta