23. märts 2018

Ruhnu sukkadega Pakril.

Peaksin vist oma blogi ümber nimetama matka, näituse ja käsitööblogiks... Kuna minu pealtnäha rahuliku pealispinna all peitub tegelikult üsna rahutu, uudishimulik ja seiklushimuline loomus, ei suuda ma pikalt kodus istuda ja käsitööga tegeleda. Hing tahab vahel metsa või teatrisse. Kuidagi peab ju istuvat käsitöötegemist tasakaalustama.

Käisime perega eelmisel nädalavahetusel Pakri poolsaarel. Tegelikult käisime seal lausa kaks korda - ühel hilisõhtul otsisime virmalisi (kahju küll, aga neid me ei leidnud) ning päeval külastasime Pakri tuletorni ja Amandus Adamsoni Ateljeemuuseumi. Ütlen kohe ära, et kummaski ma ühtegi pilti ei teinud. Õuest vaid...


Tuletorni tipus oli hirmkõva tuul ja kogu ümbruskond oli üsna ilmetu-värvitu. Arvan, et tuletorni tasub ronida pigem suvel või sügisel, kui looduses on rohkem värve ja ilm soosivam. Kuigi väidetavalt on tegemist Eesti kõrgeima tuletorniga, ei ole tornitippu ronimine kuigivõrd väsitav ning nii avanev vaade kui ka torn ise tasub seda vaeva kindlasti ära.
Torni seinad on ligi meetri jämedused.


Tuletorni kõrval saab näha kohalike seas poleemikat tekitanud skulptuuri "Laeva viimne ohe" koopiat. See on Amandus Adamsoni 1899. aastal valminud skulptuuri koopia (skulptuuri ennast säilitatakse Peterburis Ermitaažis). Skulptuurist on koopia teinud René Reinumäe ja see avati 2013. aastal Paldiski linnas, kuid võeti sealt juba kahe kuu möödudes maha. Nüüd seisabki see Pakri poolsaarel tuletorni, kohviku ja tuulise pankranniku lähedal. 


Kohe sealsamas nägime muinasjutulist jäävälja. Tuul oli nii tugev, et pani pankranniku servalt allavoolavad kevadised sulaveed tagurpidi liikuma. Nii tekkis sõidutee ja panga vahele purskkaev, mis maapinnani ja taimedeni jõudes külmus.





Poeg nr 3 tegi mu Ruhnu sukkadest seal mõned pildid. Oo, kui vajalikud on sellised pikad villased sukad niisuguse hullu tuule ja külma käes. Küllap sedasama said aru ka need tublid Ruhnu naised, kes endale põlvedeni ulatuvaid sukki kudusid :)



Üritan mõne päeva jooksul nendest sukkadest siia veel pilte panna, nii et ikka kogu suka ilu näha oleks. Kohtumiseni!

4 kommentaari: