10. märts 2017

Pisut targutades ja parandades.

Mu kätte sattusid ühed täisvillased värvilised sukad või põlvikud - ilusa klassikalise mustriga, mõnusalt sääremarja järgi kootud, täpselt minule sobiva kõrgusega, aga... hirmhõredalt kootud ning seetõttu jalas nad kahjuks eriti kaua vastu ei pidanud. Tallad muutusid nädalaga sõelapõhjaks ja parandada oli neid võimatu, sest paranduslõngasid ei olnud kuhugi kinnitada - nii hõre oli kogu kude. 


Mulle tundub, et sukad on kootud 8/2 lõngaga. Vist on kasutatud vardaid number 3,5 või koguni 4. Säärtel on see isegi talutav - muster paistab ilusti välja (allpool on üks pilt) ja ka venivust on piisavalt - aga päkaosa jaoks jääb selline hõre kude küll nõrgaks. Seetõttu lõikasin päkad ja kanna maha ning kudusin uued. Kasutasin sama mustrit, pisut teist tooni sokilõngasid (Novita Nalle ja 7 Veljestä, kahjuks täpselt õigeid värve mul kodus polnud) ning vardaid nr 2,5. 


Et veidike uut ja vana osa kokku "sulatada", siis silmasin sääreosale uute lõngadega mõned sälgud peale. 


Üks hea nipp on neil põlvikutel: ülemise ääre soonik on keeratud topelt ning sooniku sisse on aetud kitsas pesukumm. Kumm ei ole väga tugev, kuid täpselt piisav, et sääred ilusti üleval püsiksid. 

Talv ei taha kuidagi taanduda - pidin terassitrepil leppima väikese kuivema laiguga. Kohe kõrval laiutab veel lumi.






Ega ma palju targutada tahtnudki... aga kurb on näha sarnaseid hõredaid sokke laatadel või (veelgi hullem) annetuskastides-kogumispunktides. 

Mina valiksin tavalise 8/2 lõnga puhul vardad vahemikus 1,5-2,5 (päkaosas pigem ikka peenemad). Jämedama varda puhul jääb hilisem kandmisrõõm üürikeseks ja see asendub pideva parandusrõõmuga :) Või mida arvad sina?

3 kommentaari:

  1. Maavillast on sokkide kudumiseks ju väga pikka aega kasutatud. Kui vanaemaaegseid sokke vaatan, siis need tehti ikka vähemalt 8/3 lõngast, enamasti ikka 7/3 või 6/3 lõngast, hästi tiheda koega, nii et sokk võis peaaegu et nurgas püsti seista. Selline sokk pidas natuke rohkem aega vastu, kuigi jalas väga mõnus ja pehme ei tundunud. 8/2 sokilõngana on ilmselge lõnga raiskamine, st. kudumisrõõm on, kandmiserõõm on korraks vaid. Hea, et praegu spets sokilõngu väga laialdane valik saadaval on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täitsa nõus, et tarbesoki kudumiseks võikski võtta kas veidi jämedama lõnga või hoopis spets sokilõnga. Mina tavaliselt talvel saapa sees tahan täisvillasest ja kodus mõnulemiseks spetsiaalsest sokilõngast sokki.

      Kustuta
  2. Hõre sokk on aja- ja materjali raiskamine. Jõulusokiks sobib, kui vooder all panna.

    VastaKustuta