21. oktoober 2015

Iluõunamoos ehk mida teha paradiisiõuntega.


Meil on maja taga paradiisiõunapuu. Varasuvel kattub see imeliste õiekobaratega - uhkemini kui ükski teine meie aia puu. Sügisel on puu aga täitunud dekoratiivsete punaste õunakestega. Viimast siiski mitte igal kord ja seepärast ei tulnud ma aastaid selle peale, et võiks nende pisikeste õuntega midagi ette võtta. No ma teadsin küll, et peamiselt tehakse neist kompotti, aga see on selline paras nikerdamine ja ega me neid väikeseid pabulaid niiväga tarbikski... Nii mõtlesin ma. 


Aga mõni aasta tagasi oli õunu tõesti palju ja kui tihti on nii, et paradiisiõunad lähevad juba puu peal mädanema või tõmbuvad kipra, siis tookord olid nad tõeliselt ilusad - kompaktsed, puhtad ja säravad. Seepärast julgesin need kokku korjata ja moosi keeta. Ja see tuli hää!

Sel aastal oli paradiisiõunu jälle palju.


Nii keetsingi jälle moosi. 

Mõlemal korral olen moosi teinud nö tunde järgi, st ühtki retsepti pole ees olnud. Aga täna, kui seda postitust kirjutama hakkasin, siis avastasin, et Nami-Namis on vürtsidega paradiisiõunamoosi retsept. Olen ise ka katsetanud nii kaneeli, konjaki kui ka pähklite lisamist ning kõik variandid on head-huvitavad, kui see puhas paradiisiõunamaitse meeldib mulle kõige rohkem.

Iluõunamoos.


4 liitrit õunu (puu pealt korjatud õunad pese rohke veega, koorida pole vaja, varred jäta samuti taha)
1 liiter vett (paradiisiõunad on kuivemad kui suured õunad, seega moosi keetmisel kulub vett rohkem kui tavaliselt)
1 kilo suhkrut

Pane õunad suurde potti ja kalla peale kogu vesi. Kuumuta tasasel tulel aeg-ajalt segades kuni õunad on täiesti pehmed - selleks kulub umbes 40 minutit. Hõõru õunapudru läbi jämedama sõela. Pane püree uuesti potti, kuumuta veidi ja lisa suhkur. Kui moos tundub väga paks, siis lisa veel veidi kuuma vett. Kuumuta pidevalt segades umbes 10 minutit (keskmisel kuumusel). Pane kuumadesse steriliseeritud purkidesse.



Muide, sellest moosist saab teha imemaitsva mannavahu!

Kui aga purkidega jännata ei viitsi või suhkrut tarbida ei taha, siis võib õunapudru panna pärast sõela läbimist hoopis väikestesse säilituskarpidesse ja tõsta jääkappi. Sellist segu on hea lisada smuutidesse ja jogurtitesse või keeta kisselliks.

  


Iluõunamoosiks ristis selle moosi Ann - puu varasuvise õieilu pärast. 
Sildid kirjutas üks poegadest:) 
Heegeldatud linik on pärit vanadest aegadest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar