26. august 2014

Veinipunaste triipudega rätt.

Kudusin lihtsa mustriga kolmnurkse triibulise räti. Ja ega selles midagi erilist ei olekski, sest seesuguseid on ju kootud palju (juba ainuüksi Ravelry´s on märge 1 069 lõpetatud projekti kohta), kuid mulle väga meeldib tulemus. Olen rahul nii oma värvi- kui ka lõngavalikuga.


Lõngavalik oli tegelikult täiesti juhuslik. Nimelt olin ma kunagi aastate eest pimesi ostnud paar tokki eriti pehmet, peenikest ja luksuslikku (loe: kallist) täisvillast lõnga (lõnga iseloomustuses on kirjas, et sellest võib külmakartlikele kasvõi ihupesu kududa, sest see on nii pehme ja lisaks masinpestav!) – ühe veinipunase ja ühe valge.

No seesugust sooja villast pesu mul (veel) vaja ei ole... Ja kindaid-sokke nii pehmest ma kududa ei taha. Mõtlesingi siis, et katsetan, ehk jagub sellest kahest tokist ühe triibulise salli tarvis. Igaks juhuks, kuna äärepits neelab üsna palju punast lõnga, otsisin triipudesse ühe sarnase jämedusega pruuni lõnga veel lisaks – kartsin, et muidu jääb lõpuks punast puudu.



Tegin juhendis veidi muudatusi ka... 
+ Näiteks kudusin ettenähtust rohkem triipe – ikka selleks, et rätt veidi suurem tuleks.
+ Muutsin räti nurkade mustrit – originaalil olid külgmised nurgad hirmus pikad, väljaveninud moega.
+ Viimase pitsirea ning silmuste mahakudumise tegin ka teisiti, sest mulle tundus, et mitmete selle juhendi järgi valminud rättide lõpetus jääb pisut liiga pingule ning sakid ei tule neil ilusti välja. Mina tegin tippudesse täiendavaid õhksilmuseid ning mahakudumise tegin samuti mustrisse... (omad nipid).



NB! Esiti oli pisut harjumatu, et salli kasvatamine toimus nii edasi- kui ka tagasireal (pahempidisel real). Ma olen varem kudunud ainult selliseid kolmnurkseid, kus kasvatatakse ainult parempidisel real.

Ehk siis, kui keegi veel proovib seda salli – edasireal kasvatatakse (luuakse õhksilmused) salli keskel ja ka mõlemas ääres (paar silmust enne lõppu/pärast algust) ning tagasireal kasvatatakse vaid mõlemas ääres. Seega edasireal suureneb sall 4 silmuse võrra ja tagasireal 2 silmuse võrra.

Tavaliselt küll oma kudumite pahemat poolt ei näidata, aga selle salli pahem pool on minu meelest ka vahva.



Juhend: Cailliau Berangere, Dream Stripes. Leitav näiteks Ravelry´st. Minu triiburätt tuli täiesti teise iseloomuga kui originaal.

Lõng: Schachenmayr SMC Fine Wool (100% vill; 50g/310m). Nagu lubatud, on see lõng tõesti siidiselt pehme. Sellest hoolimata hoiab rätt väga hästi vormi.
Räti kaal kokku: 85 grammi, sh sisaldab punast 45, valget 30 ja pruuni 10 grammi.
Vardad: 3,5
Mõõdud: 62x180cm



Veel paar asja: Tahan veel ühe sarnase salli kududa – mingi teise, jämedama lõngaga, kuid sarnastes toonides. Täna lõngapoes uudistasin üht tviidi... Võib-olla katsetan ka teistsugust äärepitsi (lihtsalt vahelduse mõttes)... Aga äkki teen hoopis mingit triibulist omaloomingut, eks näis...

Igal juhul tahaksin selle salli ära müüa. Ja kuigi mu sall erineb üsna märgatavalt originaalist, mõtlesin juhendikirjutajalt müügiluba küsida. Seni pole ma temalt veel vastust saanud... – loodetavasti ei teki meil keelebarjääri.
Edit: 31. august sain loa salli müüa.


Kui soovid saada selle salli omanikuks, siis kirjuta mulle: anneli.tender@gmail.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar