13. november 2013

Pitsilised põlvikud.

Need põlvikud said alguse lõngast. Nimelt, kunagi kudusin tütrele kaeluse ja mütsi meriino-siidi-kašmiirisegu lõngast, mis oli mõnusalt sile ja pehme, kuid väga veniv, nagu enamus meriinolõngasid. Mõtlesin juba siis, et kunagi proovin sellest lõngast hoopis põlvikuid kududa. Nüüd ostsingi kolme eri tooni lõnga - 2 jäid ootele.


Üldjoontes ongi nii, et kui ma midagi kuduma-heegeldama-tikkima hakkan, siis mõtlen üsna täpselt välja, mida tahan, valin tegumoe (lõike vms), värvid ja lõngad. Seejärel otsin välja hunniku mustreid. Enne kui neist lõpliku välja valin, seiklen päris palju internetis ringi. Seda lootuses, et ehk leian mõne juhendi ega pea kõike ise kavandama-välja arvutama. Kuigi mustreid leiab meeletult, mul tavaliselt õnneks ei lähe – ikka on midagi, mis väljapakutud juhendites mulle ei meeldi. Enamasti on puudused nö tehnilised: näiteks eelistan ma õmblusteta kudumeid, varbast alustatud sokke-põlvikuid ja sallimustreid, kus saab teha just nii suure salli, kui olemasolev lõngavaru lubab.


Veel loen teiste tegijate kogemusi seoses minu valitud lõngaga, nt kuidas on sellega kududa, milliseid vardaid keegi kasutas, kui palju lõnga kulus, kuidas jäävad palmikud või pitskude, kuidas lõng pesus käitub, kas on kare. 

Mulle tundub, et lõngajutte räägitakse blogides siiski vähe – just meil Eestis müüdavate lõngade kohta. Üht-teist on võimalik muidugi ka fotodelt välja lugeda, aga sageli jääb sellest väheks. Küllap on ka nii, et halbadest kogemustest kirjutatakse harva. Ja sageli blogides ei kirjutatagi, millist lõnga ühe või teise kudumi juures kasutati... 

On hea, kui poes kohapeal on kuduminäidised, aga ka e-poodides võiks rohkem näidiseid või linke valmiskudumitele olla.


Seekordsed põlvikud tahtsin kududa peenikeste palmikute ja väikese pitsmustriga. Alustasin varbast, sest nii sain ma aimu, kui pikad sokid oleksin ma saanud 50 või 100 grammist lõngast.

Tehnilised andmed:
Lõng: Royal Austermann (60% meriinot, 20% polüamiidi, 10% siidi, 10% kašmiiri), mis on üsna peenike (200m/50g). Kulus pisut alla 150 grammi.
Vardad: nr 2 (soonikus nr 1,5).
Silmuseid labaosas 17x4, säärel max 25x4.




Leidsin internetist veel mõned ilusad sokid-põlvikud (õpetustega):

Helena kootud Julia Vaconsini \"Lakeside\" põlvikud ,
Dropsi pitssokid 1 ja pitssokid 2.
Debbie O'Neill Banyan Tree Socks,
Maria Petikhina Blushing Ivy Socks,
Stephanie McIntosh Slipstream,
Ingrid Hiddessen SUMMER!,
Brenda Patipa Tribute,
Quietish Ariana socks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar