29. oktoober 2013

Meeste kirikindad Helme teemal.

Need kindad kombineerisin kahest erinevast 19.sajandist pärit Helme kindapaarist. Mõlema mustrid on toodud kogumikus "Mulgi kirikindad ja kirisukad". 


Tahtsin teha lihtsad, väikese mustriga käpikuid. Mulle jäid silma täpiridadest ja väikestest ristkülikutest koosnev muster, mida Helmes kutsuti sookirjaks (Hallistes aga purdekirjaks). Kuulu järgi pidavat täpiread meenutama soolaugaste vahelist teerada... 

Selle kinda ranne oli originaalis sini-valgete triipudega soonikuline. Muide, raamatus on mainitud, et vaid vähestel mulgi kinnastel on randmekiri. Mina tahtsin randmeks siiski midagi huvitavamat teha ja leidsin teistelt Helme kinnastelt värviliste sakiliste joontega (ussijoonelise) randmekirja. Teadupärast on ussi kujutaval loogelisel joonel kaitsev tähendus, mis kindapäral pidi "kurja" eemal hoidma. Ja rullimise vältimiseks on sellel randmekirjal üks tavatu pahempidiste kombinatsioon, mida ma varem pole ühelgi kindal enne märganud.


Siniseks lõngaks valisin Raasiku tooniüleminekuga sinise. Seda toonivahet on küll väga vähe näha - ranne on veidi heledam kui põhiosa - aga mulle meeldis mõte, et mahedamate rohelise ja punase kõrvale tuleb ka veidi heledam sinine.
Rohelise ja punase värvisin ise.

Kasutasin vardad nr 1,5, mistõttu on mul kindas mustrit ka veidi rohkem kui originaalidel.
Meeste kindaks tuli päris palju silmuseid luua: randmesse 22x4, hiljem 26x4.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar