12. september 2013

Tumeroosad vesiroosid mu linasel rätil.



"Haapsalu salli" raamatust võlus mind Vesiroosi muster, mille tahtsin kangesti kolmnurkseks rätiks kududa. Leidsin internetist küll ühe mustri, kuid selles rippusid vesiroosid tagurpidi allapoole. Kuna mulle seesugune lahendus vastumeelsena tundus, kombineerisin oma lahenduse ise. Alustasin altnurgast ja kasvatasin külgedel (nii nagu Rätiraamatus on kirjeldatud Kobrulehe-kirjaga räti puhul) ning ehkki ma ei ole varem ühtegi salli altpoolt alustanud, sain paberi, pliiatsi ja väikese harutamisega endale sobiva räti valmis kootud.



Lõng Midara Linas (100% lina), mida kulus 100 grammi.
Vardad nr 2,75.

Mõõdud: 160x80 cm



Linast peenikest lõnga oli väga hea kududa - lõng ei ole ju karvane ega veniv. Samuti on sellist rätti lihtne vormida - piltidelt on ka näha, et ehkki ma äärepitsi ei teinud, õnnestus ümberringi venitada väikese sakid.


Sall ei ole küll eriti pehme (linase jäikus ei ole siiski ebameeldiv), kuid ka mitte kare. On sile ja kerge. Mulle meeldib veel selle räti jahedus, mistõttu peaks see imehästi (järgmiseks) suveks sobima.





Praktilise (või tehnilise) poole pealt veel niipalju, et mulle tundub, et ülevalt keskelt alustatud kolmnurk-rätt hoiab paremini õlgade ümber, kui altnurgast alustatu. Põhjus on vist selles, et esimene venib pikemalt - moodustuv diagonaal on pikk ja koekiri venib ka õlgadel. Altnurga-rätt ei veni diagonaali, vaid ainult laiusesse ning seetõttu tuleb see kududa suurem, eriti kui on soov, et õlad-käsivarred mõnusalt kaetud saaks. Tuleb veel katsetada!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar