17. mai 2012

Heegeldatud müts poisile 1.

Viimasel kolmel kevadel ja varasuvel olen heegeldanud suviseid mütsikesi. Nii oma kahele pojale kui ühele tütrele. Ja iga kord esimesi mütse alustades nuputan, kuidas seda mütsipõhja tuligi teha. Vot sellepärast joonistasin seekord hulk põhjasid üles ja järgnevate nädalate jooksul üritan need ka siia riputada.

Ahjaa, kõige tavalisem mütsipõhja skeem, mida näikse kasutatavat, on Isetegija Õpetoas Mimmi müts. Seda ma ümber kirjutama ei hakka Küll aga kasutan tõenäoliselt oma kirjeldustes sarnast sõnalist osa...


Sektoritega müts


Lõng puuvillane Camilla 6/4. 1 tokk lõnga kulus pea-aegu ära.
Heegelnõel nr 3.
Selle mütsi tegemisel on alustuseks vaja teha 12 sektoriga mütsipõhi.

Joonisel on märgitud 9 kasvatusrida, kuid vajadusel tuleks neid teha kas rohkem või vähem, et vajalik ümbermõõt saavutada. 9 rea puhul tuli minu mütsipõhja läbimõõduks 15,5 cm, mis vastab peaümbermõõdule 55-56 cm (8-aastane laps). Näiteks läbimõõt 14 cm vastab tavaliselt peaümbermõõdule 48 cm (2-aastane laps).

Mütsipõhja skeem nr 1 - 12 sektorit.



Alustuseks lõin 6 ahelsilmust, mille ühendasin ringiks. Iga rea alguses on kõrguseks 2 ahelsilmust. Read on ühendatud aassilmusega.
1. rida - 2 (kõrgenduse) ahelsilmust; edasi vaheldumisi 1 ahelsilmus ja 1 ühekordne sammas, kokku 11 korda. Viimane on ahelsilmus, mis kinnitatakse rea alguses oleva ahelsilmuste keskmise lüli külge (moodustusb 12 posti ja 12 auku).
2. rida - iga eelmise rea samba peale 2 ühekordset sammast, iga sambapaari vahele tee 1 ahelsimus.
3-9. rida - iga eelmise rea samba peale kasvatad uue samba, kuid igale ahelsilmusele eelnevale sambale kasvatad 2 ühekordset sammast. Igale kasvatusele järgneb 1 ahelsilmus. Kokku on igal real seega 12 kasvatust ja 12 üksikut ahelsilmust!
9. real on ahelsilmuste vahel 9 ühekordset sammast. Välja arvatud 1. sektor, kus esimese posti moodustavad kõrguseks loodud 2 ahelsilmust, eks.

Edasi tuleb mütsi külg. Selle mustri kirjutasin ka üles. Kuid siin tuleb arvestada, et kui oled teinud suurema või väiksema mütsi, siis ei saa täpselt sama mustrit kasutada - tuleb veidi mugandada...



Lõpetuseks tegin 2 rida kinnissilmi, sh ühe kahevärvilise.

Kui kasutad mu õpetust ja tekib küsimusi, siis anna mulle teada. Aitan ja teen parandusi, kus vaja!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar