24. mai 2012

Heegeldatud müts 4.

Sellist "ruudumütsi" sobib teha nii kirjut kui ühevärvilist. Nii poisile kui tüdrukule. Viimasel juhul võib alla lisada veel satsi. 


Lõng puuvillane Capri. Kulus 36 grammi.
Heegelnõel nr 3.
Joonisel on märgitud 9 kasvatusrida, mille puhul tuli minu mütsipõhja läbimõõduks 14,5 cm. Tuleb arvestada, et selline võrk venib väga hästi, mistõttu sõltub tegelik suurus suuresti ka mütsi küljemustrist. Minu müts sobib peaümbermõõdule 55-57 cm.

Mütsipõhja skeem nr 4 - võrk ehk ainult ruudud.



Alustuseks lõin 6 ahelsilmust, mille ühendasin ringiks.
1. rida - 3 ahelsilmust ja 1 ühekordne sammas; edasi vaheldumisi 1 ahelsilmus ja 1 ühekordne sammas, kokku 11 korda. Viimane on ahelsilmus, mis kinnitatakse rea alguses oleva ahelsilmuste keskmise lüli külge (moodustub 12 posti ja 12 auku).
Edaspidi on kõik read ühendatud aassilmusega. Igas reas on 12 kasvatuskohta!
2. rida - 3 ahelsilmust, 1 ühekordne sammas (tee ahelsilmuste rea algusega kokku), 1 ahelsilmus, *2 ühekordset sammast (eelmise rea samba peale), 1 ahelsilmus* jne (korda **-vahele jäävat osa veel 10 korda). Viimane on ahelsilmus.
3. rida - 3 ahelsilmust, edasi tee iga eelmise rea samba peale 1 ühekordne sammas ning iga samba vahele 1 ahelsilmus (kokku teed 23 sammast).
4. rida - 3 ahelsilmust, edasi tee iga eelmise rea samba peale 1 ühekordne sammas ning iga samba vahele vaheldumisi 2 või 1 ahelsilmust (kokku ikka 23 sammast).
5. rida - 3 ahelsilmust, edasi tee iga eelmise rea samba peale 1 ühekordne sammas ning iga ahelsilmustepaari peale samuti 1 ühekordne sammas. Iga samba vahele tee 1 ahelsilmus (kokku on nüüd 35 sammast+ahelsilmustest moodustuv post).
6. rida - samas põhimõte, mis 4. real (kokku on ikka 35 sammast).
7. rida - samas põhimõte, mis 5. real (kokku on nüüd 47 sammast).
8. rida - samas põhimõte, mis 4. real (kokku on ikka 47 sammast).
9. rida - samas põhimõte, mis 5. real (kokku on nüüd 59 sammast ehk 60 ruutu).
Niimoodi edasi jätkates saab teha ka suurema mütsipõhja.

Edasi tuleb mütsi külg. Võib teha ka tavalise ruudustiku. Mina tegin "lilled"... Küljepikkus on 8,5 cm.



Lõpetuseks tegin 2 rida kinnissilmuseid, sh viimase rea kinnissilmuseid panin eelmisest reast üle - no ei oska seda teisiti seletada, kui et panin eelmise reaga samadest aukudest läbi. Ehk saab pildist paremini aru. Nii jääb jäme lõpetus nagu oleks pael mütsi allääres.


Kui kasutad mu õpetust ja tekib küsimusi, siis küsi julgesti. Aitan ja teen parandusi, kus vaja!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar