16. märts 2021

Pehmed toonid tütre kampsunis.

Juba aastaid tagasi mõistsin, et oma tütrele saan ma kududa/heegeldada vaid seda, mida ta ise siiralt tahab. Pole üldse mõtet midagi tema teadmata valmis vorpida ja loota, et tal on sama maitse, mis minul. Ajad ja moed muutuvad, värvid ja lõiked üllatavad. Seekord üllatas plika mind täiega, kui tahtis endalegi sarnast kampsunit nagu minu oma (see siin) ning valis värvideks roosa, sinise ja lilla. No tegelikult oli ta algul valinud ikkagi musta ja tumerohelise ja pruuni, aga mingi hetk otsustas ikkagi ümber... 

Kampsun pidi saama suur (ülemõõduline, nö oversize) ja parajalt pikk, et issi lubaks seda ka retuusidega kanda, ning nii pikkade varrukatega, et sõrmedki saaks vajadusel sisse tõmmata. Pehme ja karvane pidi kampsun muidugi ka olema. 


Kuna keegi ei osanud öelda, kui pikk ikkagi see kampsun peab olema, ei saanud ma kudumist alustada alt. Tuli alustada kas ülevalt või keskelt - nii saab alla jõudes jooksvalt pikkuse üle otsustada. Ma alustasin kudumist keskelt ehk roosa triibuga, sealt edasi ülemise valge osa ning lõpuks kudusin lilla ja sinise triibu. 

Muidugi oleks saanud ka päris ülevalt alla kududa, aga tahtsin ülemise valge osa ringselt kududa ja õlgadele kahandusi teha: nii jääb tore "längus" õlajoon, mida on mugav kanda. Et sama süsteemi kasutada ülevalt alla ringselt kududes, oleks pidanud silmuseid juurde kasvatama, aga kasvatuskohad ei jää enamasti nii ilusad, kui mulle meeldiks (eks sõltub lõngast). 


See valge õlg on kootud ringselt.


Lõngad olid peamiselt angoorasegused:
Gedifra, Angora Merino (80% angoorat, 20% meriinot; 25g/118m)
Fonty, Angora (100% angoorat; 25g/125m)
Ornaghi Filati, Camel - Hair (50% beebialpakat, 40% meriinot, 10% akrüüli)

Lisaks võtsin iga eelnimetatu kõrvale jooksma ühe peenikese lõnga, nt viimase, sinise triibu kudumisel kasutasin veel ühekordset lambavillast lõnga. Valge angooralõnga täienduseks oli Uusmeremaa lõng Filcolana, Lammeuld (100g/600m). Aga roosa ja lilla triibu sees on mõnikord hoopis litritega efektlõng Novita Säde (50g/205m). Ühesõnaga, nende kergete ning hirmkarvaste ja -lenduvate lõngade kõrvale on mõistlik võtta mõni stabiilsem peenike lõnga, et muuta kudum vastupidavamaks.

Vardad olid numbriga 4,5 mm (soonikutes 3,5 mm).





Külasta mind ka Instagrammis @annelikudugurmee 

ja Facebookis @kudugurmee


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar