8. november 2019

Berliini müüril.


Viimasel ajal kipun reisma kohtadesse, kus ma olen kunagi varem juba käinud. Enamasti ongi need kohad, kus juba esimesel korral on jäänud tunne, et vot siia tahaksin kunagi tagasi tulla. Põhjuseid on erinevaid - kas ei jõua esimesel korral kõigisse plaanitud kohtadesse, teinekord jälle tuleb reisi käigus välja üha uusi ja põnevaid paikasid või on hoopiski näha, et linn või riik on arengus ning selle kulgemise tulemust tahaksingi hiljem jälle vaatama minna. Lisaks on  aja jooksul muutunud mu enda eelistused - aastaid 15-20 tagasi käisin välismaal peamiselt poodides ja veidike ka üldtuntud vaatamisväärsusi vaatamas. Nüüd ei huvita poodlemine mind üldse... 

Kui ma esimest korda Berliini sattusin, tähistati seal Berliini müüri langemise 15. aastapäeva. Nüüd sattusime sinna vahetult enne 30 aasta möödumist ehk 15 aastat hiljem. 


See maalingutega kaetud jupp Berliini müürist nimega East Side Galerii asub Friedrichshain´i linnaosas Spree jõe kaldal (Muehlenstrasse tänaval, so mitte väga kaugel kesklinnast). 

Kui ma õigesti aru sain, siis oli see müürijupp veel mõned aastad tagasi veelgi pikem, kuid uusarendused võtavad oma osa ka Berliinis (2013. aastal ehitati müüri kohale luksuskortereid). Samas tuli paar aastat tagasi avalikkuse ette veel üks unustusse vajunud müürijupp, mis oli võsa ja puude varjus. See asub Pankow' linnaosas ja on 80 meetri pikkune.


East Side Galerii asutati aasta pärast Berliini müüri langemist. Üks kuulsamaid teoseid on Dmitri Vrubeli seinamaaling, mis kujutab Leonid Brežnevi ja Erich Honeckeri suudlust. Suudlusmüür kannab pealkirja "Господи! Помоги мне выжить среди этой смертной любви" ("Mu jumal, aita mul see surmav armastuse üle elada"). Selle seina ees oli kõige rohkem rahvast ka siis, kui meie seal käisime. 


Minu kampsuni kohta võid lugeda eelmisest postitusest.


East Side Galerii põhjaks olnud Berliini müüri osa ehitati 1975. aastal. See on 3,6 meetri kõrgune. 

Kunstnikud tegid seinamaalingud juba 1990. aastal, kuid neid on aja jooksul taastatud. Kokku on siin 101 seinamaalingut 118 kunstnikult. Muide, ajal kui müür lahutas Berliini kaheks, kattis grafiti vaid müüri läänekülge - idaosa oli tühi. (allikas: https://theculturetrip.com)



Müür on kohe suure tänava ääres, sealsamas pargivad ka autod. Võimalusel soovitan seda müürijuppi külastada väljaspool kõige tihedamat turismihooaega, kui rahvast on vähem (oktoobris-novembris tundus päris hea).


Lõpetuseks pilt Berliini türklaste turult, kust leidsin toreda vilditoodete leti. 


Jälgi mind ka Instagrammis: @annelikudugurmee

2 kommentaari:

  1. Tere, Anneli
    Avastasin hiljuti juhtumisi sinu blogi ja lugesin kõik pea otsast lõpuni läbi, just nagu juturaamatu. Imetlesin sinu kaunist kätetööd, elasin kaasa esemete sünni- ja taassünnilugudele. Mulle väga meeldis kuidas sa oled vanu asju uueks teinud või andnud mõnele nukralt nurgas konutavale pitsile uue elu. Ma ise vahel ainult veidi heegeldan ja kududa ega tikkida (veel) ei oska, kuid huvitav oli lugeda ikkagi. Aitäh blogi pidamast! Päikest!

    Piret

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Piret! Selliseid kommentaare lugeda on nii soojendav ja innustav. Mul on sageli veidike piinlik, et ma ei suuda iga töö juurde juhendit kirjutada, aga olen mõelnud, et ehk saadakse mu tegemistest inspiratsiooni ja julgust. Käsitöömaailm on ju nii huvitav ja loominguline. Aitäh Sulle! Ja proovi kindlasti nii kududa kui ka tikkida - lihtsamast keerulisemani ja nii oledki omadega sees :))

      Kustuta