1. august 2019

Ontika pankrannik.



Kui juba Ida-Virumaale minna, siis tasub Kohtla-Järve kandis teha suurelt teelt (Narva maanteelt) väike kõrvalepõige ranniku poole. Seal asub Eesti kõrgeim, kuni 55 meetrit üle merepinna ulatuv Ontika pankrannik, kus on näha erinevate ajastute värvilisi kihte. 


Imekaunis vaade pankrannikule avaneb Valaste joa juurest, kus hiljuti avati uus trepiplatvormil. Kui vana trepp oma pika platvormi ja keerdtrepiga oli nii hirmus habras ja läbipaistev, et ma suure hädaga julgesin vist paar korda sellel ikkagi ära käia (mu abikaasa vanematel oli seal lähedal suvekodu, nii et me sattusime sinnakanti pea igal suvel), siis uus tundub mõnusalt tugev ja kuidagi konkreetsem, nii et mu kõrgusekartus ei saanudki avalduda.


Trepp algab kohe tee äärest. Parklad ja kohvik on sealsamas.



Kuigi Valaste juga ennast tasub vaatama minna pigem suurvee ajal või krõbedal talvel, kui joale tekivad jääskulptuurid, siis pankrannikul avanevaid vaateid soovitan küll ka muul ajal nautida. Huvitav, kui ilus siin võiks olla sügisel, kui puud vahetavad värvi... 


Tõeline värvide pillerkaar. Ja milline inspiratsiooniallikas mõne kudumi värvivalikul!


Tänavusel kuival kesksuvel oli juga päris loiguks kokku kuivanud. Uhke, ligi 30-meetrise joa ja 10-15 m kõrguse kose asemel nirises ülevalt alla pisike veenire, justkui oleks keegi kuskil jätnud kraani pisut lahti...

Muide, Valaste juga ei ole looduslik, vaid saab vee kuivenduskraavist ehk Valaste ojast.



Valaste joa juurest viib pikk trepp alla rannale, mis on küll üsna kivine, kuid siiski ujumiskõlblik. Rannal on rohkelt puhtakspestud siledaid puujuuri- ja tüvesid.



Meie lapsed käisid ujumas.

2 kommentaari:

  1. Oh kui kaunis! Ja mina, kes ma sealsamas lähedal elan, ei ole sinna uuele trepile jõudnud. Ainult plaan on olnud koguaeg :) tuleb nüüd tegutseda!

    VastaKustuta
  2. Kui ilusad värvid! Olen kunagi ammu Valastel käinud, siis oli samamoodi vaid väike nireke.

    VastaKustuta