5. august 2019

Oru park ja Tulivee ja...


Ida-Virumaal, Toilas asub kaunis Oru park. Mitmekesisele maastikule on rajatud erinevate osade ja vaadetega suur park, mis ületab oma mõõtmetelt näiteks Kadrioru parki. Sellega korralikult tutvumine võib võtta tunde ...



Oru loss ja seda ümbritsev park valmisid 19. sajandi lõpus. Keerulise saatusega lossi  ja pargi ostsid 1934. aastal Vene suurkaupmehelt aga ära Eesti töösturid ning kinkisid selle Eesti Vabariigile riigipea  (tol hetkel Konstantin Pätsi) suveresidentsiks. Loss ise hävis 2. Maailmasõja käigus, aga parki on aegamööda hooldatud ja taastatud.



Vanasti olevat lossi ümbruses olnud kolme purskkaevuga iluaed, kus  jälgiti ranget korrapära nii lillepeenarde kui ka murude paigutuses. Praegu märkasin lopsakate lillede vahel ühte purskkaevu. 



 
Nagu vanasti, nii on ka praegu pargis oluline koht roosidel.


Seal lõpus asub ürgne Hõbeallika koobasKoopa pikkus on 6 m, ava laius 1,7 m ja kõrgus 1,4 m. Koopa kaljulõhedest voolab välja Hõbeallikas, mis olevat oma nime saanud vee puhtuse ja selguse pärast. Praegu on seal vett äärmiselt vähe - kaskaadist allavoolamiseks seda enamasti ei jagu...

Kuna koopa olukord ei olnud kiita, taastati see 1970. aastate alguses. Tugimüürid, koopaesised paeplaadid, terrass ja selle nõlvast voolav allikavee kaskaad pärinevad just sellest ajast.


Pargis on ka suur "metsikum" ala.


Nii! Kui Sa oled ära käinud Kaevandusmuusemis, Valaste joal ja Oru pargis, siis on sul kindlasti vahepeal kõht tühjaks läinud. Meie valik oli Tulivee restoran, mis asub Liimala rannas (Lüganuse vallas, Tallinna poolt sõites enne Purtse jõge). 

Lisaks heale toidule (menüü ei ole väga pikk, aga see ongi tore, sest suur valik ajab mind alati segadusse) on seal veel boonuseid... Nö kiviviske kaugusel on uus korralik vaatetorn (ülemisel pildil), kuhu ka minusugune kõrgusekartja julges ja suutis ronida. Kohe sealsamas on liivane ja imeliselt puhas, täiesti ujumiskõlblik rand, kus muuhulgas saab ka päikeseloojangut nautida. Lisaks on paigal tore (salapiiritusega immutatud) ajalugu, millega soovitan ka tutvuda :)


Kõik see mees torni!



Loodetavasti keegi sai siit inspiratsiooni oma puhkuse veetmiseks! Pikk august on veel ees. Ilusat suve jätku!

4 kommentaari:

  1. Kus sealkandis ööbida tasub? Toila spa kohta on viimasel ajal vaid negatiivset kuulda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina soovitaksin ööbima minna pigem Narva-Jõesuule. Seal on mitu SPAd ja kaunis rand. Või kui nii kaugele ei soovi minna, siis Ontika lähedale jääb Saka mõis - seal saab magada romantilistes mõisatubades, aga ka suvistes kämpingutes. Telkimisala on ka.

      Kustuta