21. juuni 2019

Kärbseklassikaga Muhu sukad.


Kui Anu Pink kuulutas sügisel välja Muhu sukkade kudumise, siis mõtlesin pikalt, sest see on aeganõudev tegevus ja mul polnud vajalikku lõngagi. Sukad pidid aga valmima enne jaanipäeva, st umbes kuue kuuga. Üksteise järel andis Facebookis lubaduse sukapaar jaaniks valmis kududa ligi 70 naist. Jah, mina nende hulgas... 
Eelnevalt veendusin siiski, et 
1. mõne värvitooni peenikest villast lõnga leian ka oma kodustest varudest (helehalli, heleoranži, tumepunase, musta, ilusa erksinise); 
2. sooniku võib kududa veidi jämedamast lõngast ning selleks kõlbab imehästi mu pisike neolõnga-roosa kerake (mu oma kunagine värvikatsetus) ja erinevad hallid lõngajäägid;
3. kui näpistada igast talvisest hilisõhtust 60 minutit suka kudumiseks, siis teeb see 180 tundi, mis minu arvutuste kohaselt peaks olema piisav, et sukad ettenähtud aja jooksul valmis kududa (kui just harutama ei pea...).
Ja kui mul õnnestus Anult saada peenikest erku oranži ning roosat lõnga, siis oligi asi otsustatud. 


Sooniku kudusin varrastega nr 1,5 mm. Silmuseid oli sel hetkel 120. Lõngad võtsin jämedusega 8/2. Hallid toonid oli Aade Lõnga toodang, roosa ja tumepunase värvisin kunagi varem ise.

Mustrikirjas olid lõngad jämedusega 12/2, harvem ka 10/2. Kaks erinevat punast ja sinine lõng on soetatud Saara Kirjastuse e-poest. Sealtsamast sain ka roosa ja oranži, aga neid leiab haruharva... Kärbseid alustasin 144 silmusega, kuid see number suurenes jooksvalt. Kirjates olid mul algul nõuetekohaselt 1,25 mm vardad, kuid lilli kududes läks kudumistihedus liiga hulluks ning sukk ei veninud piisavalt, nii et pidin vardad "jämedamate" vastu välja vahetama. 1,5 mm varrastega jätkasin kuni lõpuni. 

Endale edaspidiseks infoks märgin, et kirjaosas kulus lõngasid järgmiselt:
roosat 20 grammi,
oranži 20 grammi,
tumepunast (pruunikaspunast) 22 grammi,
veinipunast 13 grammi,
sokilõnga (sellest kirjutan järgmine kord) alla 50 grammi.

Sukad ise kaaluvad pea-aegu 200 grammi.

Kui tikitud Muhu sukkasid tegin veidi üle aasta, siis seekord läks vähem kui viis kuud - alustasin septembris ja lõpetasin mai lõpus.



Kuna mul on juba ühed Muhu sukad, mis ulatuvad põlve alla, siis otsustasin seekord kududa sellised pikad, kus põlv jääb peitu. See ei olnud Muhus siiski tavapärane (aga leidub üksikuid  erandeid).




Pildid tegime eelmisel nädalavahetusel Saku mõisa ümbruses. Ilm oli siis umbes samasugune nagu täna, palav. Aga mina jalutasin oma uutes pikkades sukkades ja napis suvekleidis :) Tegelikult villastes sukkades palav ei olnudki, kuid need torkisid hirmsasti.



Kaunist suve!

4 kommentaari:

  1. Imelised sukad! Mulle meeldib, et nad on üle põlve.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Malle! Talvel on see ülepõlve variant kindlasti vajalik. Ja mustrit mahtus ju ka niimoodi rohkem :)

      Kustuta
  2. Issand kui ilusad sukad!!! :):):) Küll on peen ja suur töö! Uhke! Fotod tegi Su abikaasa, jah? Kõik on imeilus! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan, HõbeValge! Nauding ja rõõm oli selliseid sukkasid kududa. Tööd oli raske käest panna, sest nii põnev oli.
      On jah abikaasa tehtud fotod! Ei tea, mis ma küll ilma temata teeksin... Peaksin modelli otsima...

      Kustuta