18. aprill 2016

Õrnad valged pitsid ja romantilised voldid Kadriorus.

E.Vilde muuseumi teisel korrusel on kaunis näitus 20.sajandi 1.poolel valmistatud käsitöörõivastest ja kodutekstiilidest. Näituse on koostanud Kertu Saks (s. Kilvet) ja näha saab Kilvetite perekonnale kuuluvaid käsitööna valmistatud rõivaid ja tekstiile. 


Laupäeval oli ilus päikeseline päev. Muuseumiruumide valged seinad ning näituse õrnad valged pitsid, peened tikandid, tekstiilide läbimõeldud detailid ja armsad kleidimustrid mõjusid mu meeltele ühtaegu nii rahustavalt kui ka inspireerivalt. Suurem osa kleitidest tundusid sellised, mille ma võiksin just tänavusel suvel selga panna ning paari peenemaga ka teatrisse minna. Aga õhkõhukesest batistist öörõivaid ei raatsiks ma üldse puutuda - need olid nii ilusad, et sobiksid kaunistama mõnd eestiaegset magamistuba või buduaari. Selline ajasrännak näitab ehedalt, mille poolest tänapäevane (tarbimiskultuuril ja massimoel põhinev) rõivas erineb toonasest. 

Näituseesemete põhjal on valmimas raamat „Kuldse peaga nõel. 


Kleidid on aastatest 1930-1950.a. Taustal fotograaf Mark Raidpere fotod.
Silma jäid uhked kaelusevoldid!
Rikkalik tikand öösärgil.
Pilu- ja batiktikand.
 

Imelised detailid - volte ja pitse jagub rikkalikult ka öösärgi alläärele.

   
Vasakul on õhuline ristimiskleit, paremal imekaunis suvekleit.
Vasakul tennisekostüüm, paremal kootud ujumistrikoo.
E.Tolmats´i kunstkäsitöö õpetöökoja tunnistus, 1929.a. Hindamine tundus üsna range olevat...

Näitus on avatud 14. maini. Soovitan vaatama minna. Väiksemad lapsed (koos isaga) võib seniks saata mängima kõrvalolevale mänguväljakule või lõbustusparki.

Eduard Vilde muuseum on kohe Kadrioru Luigetiigi kõrval.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar