17. oktoober 2015

Erilised kindad erilisele mehele.

Parim tunnustus kudujale on see, kui klient tuleb oma järjekordse sooviga. Ja Triin on mul juba püsikliendi-staatuses :) Seekord soovis ta kindaid oma abikaasale. Muidugi, ühel erilisel mehel peavadki ju olema erilised kindad - soojad, säravad, värvilised ja täpselt parajad sõrmkindad. Ning loomulikult lambavillased.


Muis.ee on tänuväärt varakamber, kust leiab palju ilusaid sajandivanuseid kindamustreid ja inspireerivaid värvikominatsioone. Tavaliselt vaatangi just neid algusaegadel kogutud vanu esemeid. Samas on ka uuemate kinnaste seas fantastilisi leide. 

Need Kihnu kirikindad jäid mulle silma täpselt 2 aastat tagasi. Kirjade järgi on need muuseumisse kogutud 1987.aastal, aga kudumise kohta on mainitud, et "selliseid mustapõhjalisi kindaid hakati Kihnus hiljuti kuduma." Millal need on täpselt kootud, ma ei teagi, ning "mustapõhjalisus" tundub muuseumifotol ka pigem tumesinine. Igal juhul on neil meeldiv värvikombinatsioon ja imekaunis muster.

Ja mul on ülimalt hea meel, et leidus keegi, kes arvas niisamuti... 

Estonian pattern
Kindakiri meenutab mulle rukkilille õit.  Sarnane muster on ka mõnedel Muhu labakinnastel.

Tuleb tõdeda, et need olid mul ühed töömahukamad sõrmikud. Vaid mu enda taimede-seentega värvitud Paistu kindaid kudusin kauem, sest lisaks mitmevärvilisele kirjamustrile oli nendel ka mustriline ranneJa kunagi varem pole ma kirikinnastesse pannud nii palju erinevaid värve - kolm erinevat sinist, lilla, kaks rohelist, roosa ja valge. Just nii nagu originaalidel.

Hoolimata sellest pean mainima, et seda mustrit ja värvivaheldust oli nii mõnus kududa, et loodan kunagi veel sarnaseid kindaid teha. 


Lõngad on mu enda värvitud - heledamad sinised on indigoga (need värvisin Liis Luhamaa kursusel), roheline aga hoopis porgandivartega värvitud. Ülejäänud olid tavalised villavärvid, sh ka sinakaslilla, mis minu fotodel tundub ka üsna sinine.

Estonian pattern

Minu indigoga värvitud lõngad.

Vardad nr 1,5.
Silmuseid soonikus 78, hiljem 84 (vardal 21).
Igaks juhuks jätan meelde, et see soonik on 2+1 koes (ehk 2 parempidi ja 1 pahempidi).

  

12 kommentaari:

  1. Oh jeekim! Niiii ilusad. Tahan endale ka selliseid. Ja see et kinnas peab TÄPSELT paras olema, vot see on jumala tõsi!

    VastaKustuta
  2. Väga toreda mustri ja suurepärase värvilahendusega kindad.

    VastaKustuta
  3. Harva näeb nii imeilusaid kindaid!

    VastaKustuta
  4. Tõepoolest, need on vääriskindad!

    VastaKustuta
  5. Väga kaunid ja uhked kindad! Meistritöö!

    VastaKustuta
  6. Ma ei ole nii ilusaid kindaid varem näinud!

    VastaKustuta
  7. Anonüümne18/10/15 11:47

    Väga uhked kindad, samas piisavalt mehise mustri ja värvidega!

    VastaKustuta
  8. Aitäh ilusate sõnade eest! Mulle endale jäi see kindapaar muis.ee-s silma just selle kauni värvilahenduse poolest. Ja kuigi ma valisid veidi mahedamad värvid (sest just indigosinine pidi nende kinnaste sisse kindlasti minema ja minu indigolõngad olid veidi rohekama tooniga kui originaalkinnaste sinine), siis tulemus on ikka parajalt särav.

    VastaKustuta