19. jaanuar 2015

Mõisaproua rätt.

Selle suure kolmnurkse räti nimi võiks ju olla Teistpidi Haapsalu. Või siis Uinuva Kaunitari Ärkamine... 

Aga äkki hoopis Unustatud Tehnoloogiast Inspireeritud Rätt.




Igal juhul ei ole tegemist traditsioonilise Haapsalu rätiga, kuigi ma kudusin selle just Haapsalu pitsimustrite järgi. Nimelt hakkas mulle meeldima see kolmnurkne rätt, mis raamatus "Haapsalu rätt" on kõige-kõige viimane... seal unustatud tehnoloogiate peatükis. Kas olete seda üldse märganud? 

Sellesama räti põhjal konstrueerisin oma pitsimustrid nii, et sain rätti alustada ülevalt keskelt, siis jõudsin alla poortini ja lõpuks äärepitsini. Oli päris palju nuputamist - kohati oli mul tunne nagu paneksin puslet kokku. Eriti äärepitsi puhul, sest tahtsin, et üldmulje oleks võimalikult originaalisarnane, samas jooksis muster ju tagurpidi. 





Sall valmis juba eelmisel aastal, novembrikuus. Pildid on tehtud vahetult enne jõule.

Bruno on üsna hea modell. Ta kipub fotodel küll pisut domineerima:), aga kui ma hoovis pildistan, siis on väga raske teha fotot nii, et tema sabatutti ega ninaotsa pildile ei jääks.








Lõng: Drops Lace (70% alpakat, 30% siidi; 100g/800m). 
Lõngakulu: veidi üle 100 grammi.

Vardad: nr 3.
Mõõdud: 200 x 90 cm.




See rätt jääb nüüd üht toredat mõisaprouat või edevat pruuti ootama...





9 kommentaari:

  1. See on nii huvitav, otsin õhtul raamatu üles. Ja imeliselt soe ja kaunis pealegi. Väga põnev ettevõtmine.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oli tõesti põnev. Tegelikult mõtlesin isegi, et edaspidi võiks proovida sama salli ikka niipidi ka kududa, nagu õigetpidi Haapsalu kolmnurgad käivad...

      Kustuta
  2. See on üks ütlemata kaunis Unustatud Tehnoloogia Tagurpidi Tegu. :) Kui ma oskaks, siis seda (just Sinu ülalt keskelt alustatud) varianti prooviksin isegi kududa. Paraku on minu pitsikudumise praktika nii kasin, et vaevalt ma ise oskan üht pitsi tagurpidi ette võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen täitsa kindel, et sa oskad, Sokike. Pead ainult proovima ;) Puhas matemaatika.

      Kustuta
  3. See kombineerimise ja kalkuleerimise töö ongi kõige aukartustäratavam. Pool tööd salli kudumisest tuleb excelis või ruudulisel paberil teha :) Aga nii ilusa tulemi eest on vaev täiega ära tasunud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehh, tavaliselt suvalise paberilipaka peal mõned arvutused (mis muidugi ära kaovad)... Aga ma püüan ennast järjest parandada ja ilusasti märkmeid teha.

      Kustuta
  4. Imeilus sall. Tubli töö tehtud. Lähen piilun raamatusse ka, millest jutt käib ;)

    VastaKustuta
  5. Ükskõik, mispidi, tulemus on igaljuhul uhke :)

    VastaKustuta