15. jaanuar 2015

Kuidas varjata keskea rõõme?

Vastus: pika seelikuga.
Ma ei tea, millised need "keskea rõõmud" vanasti täpselt välja nägid... Vist valged ja (välja)venivast trikotaažist. Selliseid mul ei ole. Küll meeldib mulle umbes kümnel kuul aastas kanda retuuse ja nende peal tuunikat. Aga vahest, kui pakane näpistab või tahaks veidi viisakam välja näha, on hea retuuside peale hoopis pikk seelik tõmmata.
Selle seeliku kudusin jälle vanadest seismajäänud kasututest lõngadest. Need ei olnud küll nii tugeva akrüülisisaldusega kui see tuunika, mille ma mõned kuud tagasi tegin. Aga parema langemise nimel lisasin angooralõngale kõrvale ka mingi vana nimetu peenvillase, nii igaks juhuks.

Lõngad: Angora Delux, Madame Tricote (80% angoora, 20% akrüüli; 100g/550m). Kokku kulus seelikule 250 grammi lõnga, sh tumepruuni 1 tokk ehk 100 grammi ning teisi umbes poole toki jagu või veidi rohkem. 
Ka peenvillast lõnga kulus umbes 50 grammi. 

Vardad: nr 6 (ülemisel äärel nr 4).
Aga muidu oli mõte sama: et seelik kiiresti valmis saaks, kasutasin jämedaid vardaid ning lihtsat parempidist kude. Igat lõnga kudusin täpselt nii kaua kuniks seda jätkus. Efekti mõttes lisasin hiljem kitsa borde. Selle tikkisin sama lõngaga, millega kudusin seeliku viimase, kõige alumise osa.


Ma ei tea, mis värk mul selle pruuniga on, et ma seda mustale eelistan. Aga ma lihtsalt tunnen ennast pruunis paremini. Mäletan, et juba umbes 20 aastat tagasi õmblesin endale esimese pruuni pihikseeliku, ostsin kastanpruunid paksud sukad ning käisin nii tööl. Võimalik, et see oli trots kõigi nende musta riietunud trendiinimeste suhtes... 

Ma tean, et paljudele (ka mulle endale) seostub pruun rõivas pigem nõukogude ajaga, kus kõik (ja eriti vanemad inimesed) käisidki igavalt pruunis. Oh, need jubedad pruunid vihmamantlid! Aga ma loodan, et ma ise nii igav ikkagi ei ole. 
Keskea rõõmud (1986), režissöör Lembit Ulfsak.


22 kommentaari:

 1. Väga ilus seelik! Lisaks ilule ka väga praktiline. Ma armastan ka pruuni... ja halli :)

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Aitäh! Jaa, hall on ka väga mõnus - nii üksi, kui ka koos roosa või punasega.

   Kustuta
 2. Väga kaunis! Ilusad looduslähedased värvitoonid ja kui kerge ühe pika seeliku kohta!
  Minu arvates must ei sobigi kõigile, eriti näo ümber, muudab õrnvalge naha halliks ja vanaks.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Tänan! On jah mõnus kerge, samas mitte liiga lenduv - peenvillase lisamine oli hea otsus.

   Kustuta
 3. Nii ilus komplekt on koos!

  VastaKustuta
 4. Kaunis ja mõnus juba kaugelt vaadates. Ühinen kahel käel
  pruuniarmastajate kogukonnaga:)

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Aitäh! On väga mugav ja praktiline seelik - tunnen ennast selles pruunis ülihästi.

   Kustuta
 5. Väga-väga ilus seelik! Tuli kohe selline tunne, et mulle on ka kohe vaja! :) Mul on teatud sorti tervisest tingitud keskea rõõmud, nii et pean oma jalad kas pükstesse või siis maani seelikusse ära peitma. Ja pruun on ilus värv!

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Aitäh! Muidugi koo endale seelik - hea soe ja viisakas:) värk.

   Kustuta
 6. Kogu kupatus tundub olema väga soe. Ja seelik ei paista kuidagi välja, et nr. 6 vardaga! Väga peen töö näib.
  Igaljuhul kõik on väga ilus ja boheem :)

  VastaKustuta
 7. Väga ilus ja STIILNE töö. Mulle meeldivad ka pruun ja hall ning mustadest asjadest olen enam-vähem prii. Tikand annab kogu ilmele nii palju juurde.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Aitäh! Mul ikka seda musta ka riidekapis jagub. Lisaks veel üleriideid. Mõnda asja ei leigi ju poest muud kui musta...

   Kustuta
 8. Kõik hea ja ilus on juba eelpool ära öeldud ja ei jäägi üle muud, kui õhinal eelkommenteerijatega ühineda. Kui soov, osavus/oskus ja kannatlikkus (mis on vajalik nii suure töö tegemiseks) kokku liita, saabki vaid midagi ilusat sündida - nii on Sinu puhul ikka olnud!

  VastaKustuta
 9. Ma jumaldan pruuni! Noh, tõsi, on ka koledaid pruune toone, aga need siin on kõik väga õiged, soojad, mõnusad. Kogu komplekt on nii mõnus!

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Aitäh, Muhv! Olen ise ka väga rahul oma "komplektiga".

   Kustuta