6. august 2014

Vintage-stiilis teksapross.

Kui ma alles alustasin oma blogi kirjutamisega, mõtlesin tõsimeeli, et iga postitusega peab kaasnema ka muster, juhend, õpetus või muu mistahes viide sellele, kuidas ma midagi teinud olen. Mulle tundus, et ilma selleta on blogipidaamine sisutu „edevuse laat“... 

Valus tõdeda, aga enamikel mu isetegemistel siiski õpetus puudub. Jah, alati kui ma kasutan kellegi teise ideed või juhendit, siis ma muidugi viitan sellele. Aga endatehtud üllitiste tegevusjuhised jäävad üldjuhul kirja panemata. Sest muidu jääksid ka paljud pildid postitamata...

Miks ma siis ikkagi neid juhendeid ei kirjuta... Sest mulle tundub, et mul pole selleks aega. Ja mulle tundub, et on nii palju meistreid, kes minust paremini teevad ja ka kirja panevad. Ja ma pole kindel, et neid juhendeid üldse vaja on (ma ise olen suuteline paljud asjad ilma igasuguse juhendita tegema).

Aga täna on erand. Sest kui seda prossi tegin, oli fotoaparaat just käepärast ning palju ei pea ju kirjutama ka. Ehk on see juhend mõnele isetegijale siiski abiks....Vajalik materjal:
- teksakangas (võivad olla erineva tooniga jupid),
- puuvillane vm kangas, mis ei oleks väga narmendav või pits/tüll,
- vildileht (jämedusega 3-4 mm),
- prossitoorik (mina kasutasin 2,5 cm läbimõõduga toorikut),
- nööp (sobib nii kannaga kui ka aukudega nööp),
- tõhusat liimi (Loctite Super Attak),
- nööpnõelu, niiti ja nõela.

1. Lõika teksakangast välja 2-3 ringi (nt 9; 6 ja 3 cm läbimõõduga). NB! Kõige suurem ring määrab prossi lõpliku läbimõõdu.
Lõika puuvillasest kangast 2 ringi, millest üks oleks suurem kui suurim teksaring ning teine suurem kui kõige väiksem teksaring (nt 10,5 ja 5 cm läbimõõduga).2. Voldi suur puuvillasest kangast ring keskelt kokku, keeruta niit ümber otsa (u 2 cm kauguselt keskkohast) ning kinnita mõne pistega, et „rosett“ lahti ei tuleks. Mina otsa ära ei lõika, sest see lisab prossile mõnusalt mahtu.3. Tee „rosett“ lamedamaks ning aseta see suurima teksaringi peale. Kinnita 2 kangast keskelt mõne pistega üksteise külge, samal ajal „rosetti“ veidi sättides-kohendades.


4. Aseta ülejäänud tükid prossile ning kinnita need esialgu nööpnõeltega.


5. Nüüd aseta ka nööp prossi keskele ning nõelu see sinna nii, et kõik tükid saaksid omavahel ühendatud. Eemalda nööpnõelad.


6. Ja tulebki lisada veel prossitoorik. Selleks lõika vilditükist umbes 4,5 cm läbimõõduga ring ning kinnita selle külge prossitoorik. Nüüd liimi vilditükk teksaprossi tagapoolele, lase liimil korralikult kuivada. Kui kahtled, et ühendus ei jäänud piisavalt tugev, kinnita ka vilditüki ääred peitepistega.

(Prossitooriku võib ka otse prossi külge panna, aga seda on üsna tülikas teha ning tulemus ei pruugi jääda ilus.)Valmis!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar