3. märts 2020

Kreeta tikandid ja...


Kreeta käsitöö traditsioon on väga pikk ja rikkalik. Selle näitamiseks on saarel mitmeid väiksemaid ja pisut suuremaid muuseume. Meie käisime Rethymno linnas Historical and Folk Art Museum of Rethymno´s ning Chania linnas Folklore Museum of Chania´s. Mõlemad jäävad Kreeta põhjakalda linnadesse.

Neist esimene on vast võrreldav meie Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi mõõtmetega. Muuseumist leiab tekstiile, ehteid, mööblit, keraamikat, relvi, punutisi, tööriistu jne. 


Paar imekaunist erksate värvidega vana "karjusekotti" on pea iga kohviku ja käsitööpoe ehe. Muidugi on neid ka muuseumides. Otsisin sarnaseid kotte ka poodide müügiletist, aga uusversioonid ei ole ikkagi nii ägedad. No vanade kottide mustrites on nii palju detaile, oma lood...



Historical and Folk Art Museum of Rethymno. Nii nagu tikandites, oli ka kanga kudumisel oluline koht sümbolitel. Kanga sisse kooti inimene, elupuu, kahepäine kotkas, lind ja palju muud. Tundub kuidagi tuttavlik, eks!


Historical and Folk Art Museum of Rethymno. Kreeta tikandid on üldjuhul värviküllased, seda sõltumata tehnikast. Leidub kangale vabakäeliselt joonistatud mustreid, kuid ka täpseid, kanga niitide loendamise abil saavutavaid mustrikombinatsioone. Kasutati nii ristpistet kui ka madalpistet, aga ka muid tehnikaid. 


Historical and Folk Art Museum of Rethymno. Sellised valged rätikud seoti aga koduõue - aiale või väravale. Ma ei suuda enam meenutada, mis värk täpselt nendega oli... Igal juhul tänapäeval me enam sellist traditsiooni ei kohanud.


Historical and Folk Art Museum of Rethymno. Klaasi taga on uhke tikandiga kleidisaba 17. sajandist.


Sama tikand lähemalt.


Chanias oli aga armas kodumuuseum (ülemisel fotol), mis alguses tunduski koosnevat paarist kitsast ruumist, kuid hoone teisel korrusel avanesid üksteise järel erinevad ruumid ja põnev ajalugu. Seega, ära lase ennast sellest esmamuljest häirida! 
Meie jõudsime sinna muuseumisse veidi enne sulgemist ning seetõttu jäi uudistamisaega napiks, kuigi kohalik proua oli meiega väga kannatlik ja sõbralik. 

Selles väikeses muuseumis on esitletud hulk tööriistu, traditsioonilist kodust käsitööd, väiketööstuse ja maaelu tooteid. Samuti saab seal näha kunagise maakodu sisemust. 


Folklore Museum of Chania. Voodis oli kolm kihti tikanditega linu/tekke. Pealmise teki erkroosa värvitoon on küll sama intensiivne kui muhu roosa, aga pisut rohkem lõheroosat karva. 


Folklore Museum of Chania. Veel üks tikitud tekk.


Folklore Museum of Chania. Leidus ka uuema aja lilltikandit.


Folklore Museum of Chania. Sealsamas asus ka kaasaegne töökoda, kus meister tegi uusi uhkeid maalinguid. Selleks kasutas ta üsna algelist tikkimismasinat. Samas olid tema tikandid väga-väga detailirohked, kirjud ja paljude varjunditega. Tikandid valmisid aeglaselt ja piste piste haaval, ei mingit programmi. 

Tikkimismaalingud kujutasid loodust ja igapäevast maaelu.


Folklore Museum of Chania. Meister ja tema tikitud maalingud.



Folklore Museum of Chania. Siidi- ja kuldniitidega paabulind.



Folklore Museum of Chania. Veel üks erkude värvidega tikand hakkas silma. Mõnus disain, imeline värvivalik! 


Linnamuuseumide piletite hinnad on soodsad, jäädes 2-4 euro vahele. 

NB! Kreetal ei ole muuseumid üldjuhul õhtuti lahti, need suletakse juba kell neli või viis. Kuna avamine on juba hommikul kell 9 või hiljemalt 9.30, soovitangi kõik muusemikülastused planeerida päeva esimesse otsa.

4 kommentaari:

  1. Minule väga meeldisid tikandid ja seletus seal juures. Aitäh.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Heljo! Mul on hea meel, et Sulle pakkus see teema huvi!

      Kustuta
  2. Väga uhked käsitööd! Aitäh jagamast!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on rõõm, et sain siin seda jagada! Nii palju ilu oli Kreetal ning ikka ja jälle imestasin, kui palju on meie käsitöös sarnast, olgu siis motiive ja sümboleid, aga ka värve.
      Ühe postituse kirjutan nende käsitööst veel...

      Kustuta