25. jaanuar 2019

Laenatud hiidlastelt.

Kunagi jäi mulle silma üks Hiiumaa muusemis hoiul olev käpikupaar (HKM 3957:3/ab Tks 1:76) - selle tagasihoidlik värvivalik ning mitte väga levinud nooltega muster kutsusid alustama uut kindapaari. Kuna mul head tumepruuni kohe kodus võtta ei olnud, proovisin tausta täita mati mustaga. Nii tulid seekord rahvuslikult sini-must-valged käpikud. 


Kindad on meestemõõtu. Laius u 11,5 cm, pikkus 31 cm (soonikust alates 23,5 cm).
Õige (st originaaliga sarnase) kudumistiheduse saavutamiseks kasutasin vardaid nr 1,75 mm. 
Silmuseid oli vardal 20. 



Pildid tegime Pakri poolsaarel. Seal on ilus värviline pankrannik, kivimite värviskaala ulatub valgest mustani, sekka kollast, punast, rohelist ja pruuni. Pankrannikust saab ka alla - trepp on üsna järsk, nii et hilisem ülesronimine võtab päris võhmale. 
NB! Trepi lõpus on üsna kõrge tühimik, nii et väikesed lapsed võtke ikka käe kõrvale, ärge laske neil üksi kõige ees alla joosta!




Palju on näha kihilisi mustjaspruune kivitükke, mis muudavad sealse ranniku kohati täitsa mustaks. Kaugelt vaadates meenutasid need mulle vulkaanilisi kivimeid. No tegelikult on need üsna siledad savikivimid, graptoliitargilliidid (mäletate, koolis räägiti diktoneemakildast).




Aga kui minna mõnisada meetrit edasi Paldiski poole - sinna, kus pankrannik lõpeb - pole mustast kivimist jälgegi. Rannik on üsna valge (ja väga tuuline).




Need taevasinise triibuga meestekäpikud on hetkel omanikuta. Kui tunned huvi, siis kirjuta anneli.tender@gmail.com.


Loodetavasti proovin kunagi ära ka helesinise ja valge lõnga koosluse tumepruunil taustal.

2 kommentaari: