26. juuli 2018

Anu Raud. Vaibanäitus. ERM.

Juba talvel mainis mu abikaasa, et suvel tuleme kindlasti Tartusse Anu Raua vaibanäitust vaatama. Imelik, mõtlesin mina, kust temal see vaibahuvi? Kas olen ta ise ära tinistanud ja nüüd hakkab mees ka tekstiilidega tegelema? Taaskasutuse usku olen ta nagunii juba pööranud, mistõttu vana (nii tema poolt restaureeritud kui ka taastamist ootav) mööbel ei taha meile koju enam ära mahtuda. Ja kui kuskile, nt osta.ee-sse tuleb müügile mõni vana vaip või tekk või õmbluskast või muud huvitavat, annab kaasa sellest mulle kohe teada... Ütleb, et ega neid juurde ju ei tehta. No veidi tehakse küll, aga vanale asjale on juba hing ka sisse pandud :)

Aga ega tõsine ja vaikne eesti mees ju ütle, miks. Igal juhul Anu Raua vaibanäitusel me nüüd ära käisime ja hullult rahule ka jäime. Nii palju värve, meeleolu, peidetud ja peitmata detaile. Need sokkidesse paigutatud koerad, kindapuud, sõrmikulinnud, triibuseelikud meeldisid ka meie lastele.

Anu Raua vaipadel on ikka kuskil selline märk. 

Vaibanäituse külastamiseks tasub minna ERMi taha (hoone madalamale poolele) - galeriisse saab siseneda B-sissepääsu kaudu. 

Enne näitust soovitan lugeda, mida arvasid Anu Raua vaipadest Ülenurme lasteaia lapsed. Näiteks Nora: Mulle meeldis see, kuidas tädid käisid metsas rahvariietega. Nendel olid rahvaseelikud seljas, triibulised ja ühel olid roosad juuksed ja ühel olid lillad. Nad kõndisid seal ja kuulasid linnulaulu. Nad läksid kõik ühte suunda, samale poole. Need olid vist kõik emmed. Imelik, aga kus lapsed on? 
Nii lahe mu meelest!
  




Mõne pildi allkiri oli ootamatu. See "kirik keset küla" on näiteks nimega "Rõõmusõnum". Aga miks ka mitte? On ju rõõmus küll!



Selle ülemise pildi juures arutasime tütrega, kas lisaks sokile on see lennuk (nagu arvasin mina) või lind (nagu pakkus Ann) või leiab sealt hoopis midagi neljandat.


"Koda" on üks mu lemmikuid. Allpool on detail samalt vaibalt - justkui salakiri...


Ka alumisel fotol on tegelikult näha vaid vaiba üks jupike. Seal on pulmapidu suure laua taga :) 
Aga see võiks vabalt ka terviklik vaip olla... või kampsun :) Mul tekkis igasuguseid ideid...



Vaipu oli rohkem, kui ma arvasin. Kuidas küll Anu nii palju on jõudnud?
Osad neist on üles pandud ERMi A-sissepääsus oleva restorani juurde. Minge kindlasti vaatama!


Need ülemised vaibad meenutavad mulle pisut Peru tekstiilikunstnikku Maximo Laura loomingut. Just nende tugevate kontrastsete värvide pärast.

Abikaasa arvas, et selline vaip võiks sobida ka meie kodu seinale.

See oli tütre lemmik. Vahva, eks!

Näitus jääb avatuks kuni 11. novembrini 2018. Vaata ka siia.

ERMi poest saab soetada näituse mapi. Mul on natuke kahju, et jätsin selle ostmata, aga samas, kui ma iga ahvatluse endale koju tooksin, siis tuleks teha meile raamaturiiuleid juude - aga kuhu need panna?

1 kommentaar:

  1. Küll on ilusad vaibad, ehk jõuan ka sinna näitusele veel.
    Aga "Rõõmusõnum" vaiba pealkirjana pole minu jaoks üldsegi mitte ootamatu, sest evangeelium tähendabki kreeka keelest tõlgituna rõõmusõnumit! :)

    VastaKustuta