11. september 2017

Ilse hallikassinine kampsun.

Mäletate mu roosat kampsunit, seda siin. Ilsele hakkas see nii meeldima, et ta soovis endale ka sarnast, aga hallide ja siniste toonidega. Kuna lõnga, millest mina enda Roosa kudusin, pole enam kuskilt saada, tuli leida mingi asendusvariant. Mõtlesime katsetada Drops Eskomoga. See on küll hoopist teisest puust lõng - täisvillane, õhuline ja ühtlane - aga vähemalt jäme ja hea värvivalikuga. Õnneks oli poes (Must ja Roosa) olemas just vajalik kogus omavahel imehästi sobivaid sinakaid toone. 


Ka selle kampsuni kudusin ülevalt alla. Klapitasin värvi ülemineku kehal ja varrukatel samale joonele.  Alustasin helesinisega, lõpetasin tumedamaga. Mõlemaid kudusin pea viimse piirini, nii et järgi jäid neist vaid mõned kümnesentimeetrised lõngajupid. 

Ilse kampsun sai ette kolm ühesuunalist palmikurida. See ülilihtne lahendus hakkas mulle nii meeldima, et läheb kindlasti kunagi veel kordamisele.



Tundub, et raglaan meeldib sellele lõngale - tulemus jääb ilus ühtlane ja langev. Sellel kudumil on raglaan kasvatatud keerdsilmusena eelmise rea silmusest. Kui tähelepanelikult raglaani joont vaadata, siis on näha, et üle rea on silmused pisut väiksemad.



Lõng: Drops Eskimo (100% vill, 50g/50m), mida kulus kokku 13 tokki, sh 8 heledamat (nr 52) ja 5 tumedamat (nr 12) tooni. See lõng venis pärast pesu pikkusesse vähem, kui minu Roosa. Seega kulus õige pikkuse saavutamiseks veidi rohkem lõnga. 

Vardad soonikutes nr 5 ja 6; põhiosas nr 8. 



Ka Ilse kampsun sai endale vallatud loomanäoga küünarnukid :) 

Korra mõtlesin ka pisut teistsuguste vigurite tikkimisele. Nimelt on Ilsel siin Sauel vorstipood, kus ta valmistab päris lihast ja ehedate vürtsidega päris vorsti. Valikus on nii vinnutatud vorste (minu lemmik on Chorizo), kui ka grillimiseks sobivaid (toor)vorste - kõik puha käsitöö. Neil on FB-leht ka. 
Novot... Vorstisabad oleks olnud ka päris toredad tikkimiseks, aga ma ikka jäin oma loomade juurde (seekord).

2 kommentaari:

  1. Lahe kampsik. Jälgin su blogi juba ammu ja alati mõtlen, et kuidas sa seda ilu hooldad. Mina olen suutnud kõik oma kootud kampsikud vormist välja ja koledaks pesta. Anna nõu :) Ja kuidas soovitad kuivatada, kas horisontaalsel pinnal või riidepuul või....??? Aitäh, aitäh!

    VastaKustuta
  2. Õige küsimus. Mina pesen kõiki kudumeid käsitsi (va sokilõngast sokke, mis lähevad tavaliselt villaprogrammiga pesumasinasse 40-kraadisesse vette). Muu pesen suuremas kausis (st mitte kraani all) käesooja (või õige veidi soojema veega) ja villale sobiva pesuvahendiga. Loputusvahendit ma ei kasuta. Pärast pesu surun suurema vee välja (käterätik on siin suureks abiks) ja laotan kuivama. Märga eset ei riputa iialgi!!! Kuivatan kas soojal vannitoa põrandal (mul on õnneks mitu vannituba) või kuivatusresti peal õhurikkas kohas. Juba kuivades vormin eset - panen kampsunil küljejooned paika, palmikud ilusti sirgelt jooksma, sätin nööbiliistu jne. Märga eset ei venita liialt (kui just pole tegu pitsesemega, kus venitus on plussiks). Soonikuid lükkan pigem kokku.
    Tulemus sõltub paljuski kudumi materjalist. Suure akrüülisisaldusega esemed lähevad tavaliselt kiiremini vormist välja, topiliseks ja venivad kontrollimatult... Ka meriinovilla puhul võib seda kergemini juhtuda (eriti kui on hõre kude). Mina kasutan üldjuhul naturaalseid lõngasid.
    Võib lugeda ka seda artiklit: http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/tarbija/kuidas-pesta-kudumeid?id=38361149
    Lisan vaid, et ühevärvilisi kudumeid olen mina küll leotanud u 10-15 minutit - ei juhtu nendega hullu midagi, hoopis tõmbavad vee korralikult sisse ja pärast on kergem puhtaks solgutada :)

    VastaKustuta