21. märts 2016

Mul on taskutega kampsun.


Päris mitu aastat tagasi leidsin ma kohalikust kaltsukast (nime ei maini, sest enam seda ei eksisteeri) ühe laheda oversized-kampsuni. Eriti meeldisid mulle selle hiiglase naturaalsed toonid, veidi robustne suuresilmuseline kude ja tumedad ristpisteread. Häirisid aga 2 tegurit: 1. kampsun on veidi kare ja torkiv, mistõttu ei saa seda tõmmata õhukese T-särgi peale; 2. kampsunil polnud taskuid.

Esimese puuduse vastu mõtlesin välja 2 lahendust: tuleb paigaldada vooder (seda ma ei viitsinud) või kanda seda kevad-sügisesel hooajal ehk siis, kui kampsuni alla tuleks panna midagi toekamat kui lihtsalt särk. Teise vea likvideerimine oli aga lihtsam - kampsun sai endale sisetaskud.



Pilte käisime tegemas Rummu karjääris. Soovitan sinna just praegu uudistama minna, sest veel ei ole seal segamas kohalikud suvitajad-ujujad ega lehtedes puud-põõsad ning ka kruusasegu ei tolma...




Allpool on ülevaade sellest, kuidas teha kampsunile sisetaskut.

1. Tee kampsunisse ava (muidugi sinna, kuhu peaks tulema taskuava). Selleks haruta soovitud pikkuses lõik (minul oli see näiteks 15 cm ehk 26 silmust) ettevaatlikult silmus-silmuse haaval üles. Harutamist alusta taskuava keskkohast lõigates seal ühe silmuse katki - nii jäävad harutatud lõigust mõlemalt poole piisavalt pikad lõngajupid, mida hiljem on lihtsam kudumisse peita.
2. Harutatud silmused (nii ülemised kui ka alumised) korja sukavarrastele või ringvardale. Kui lõng on libe ja silmused kipuvad kergesti hargnema, tuleks silmused varrastele korjata jooksvalt koos harutamisega.
3. Võta sobiv lõng ning koo viie vardaga ringselt (nagu kindale pöialt). Vajadusel tee esimesel ringil mõlemale poole taskut üks lisasilmus, st koo need silmused keerdsilmusena välja eelmise rea (kudumi) silmustest - nii ei jää nurkadesse augukesi. Koo ringselt seni, kuni saavutad taskule vajaliku sügavuse - minul on see 18 cm.
4. Lõpeta tasku alumine äär. Seda saab teha kahel viisil: a) kood silmused maha ja seejärel õmbled tasku alt kokku või b) silmad viimase rea silmuseid omavahel kokku. Mina kasutasin silmamist, st silmasin omavahel kokku tasku esi- ja tagaosa silmused.
5. Peida lõngaotsad ja lükka tasku sisse. 
See kõik võib ka nii  jääda, aga mina tahtsin taskule väikest liistu. 
6. Liistu jaoks korjasin tasku ülemise ääre silmused vardale. Lisaks korjasin mõlemalt poolt taskut veel ühe lisasilmuse.
Siin on näha, et külgmine silmus tuleb kudumist, mitte taskust.
7.  Kudusin soonikkoes liistu. Liistu küljed nõelusin hiljem kudumi külge.
Tasku näeb kudumi pahemal poolel välja selline.

Mul on täitsa äge kampsun, eks :) Justkui enda kootud :) Patt oleks olnud seda seisma jätta...


6 kommentaari:

  1. On äge kampsun jah! Ja lõng on mõnus, selline tweed-ilik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lõng näeb tõesti tweedi moodi välja. Pisut karvasem küll on, aga just selliseid toredaid pruunikaid tupsukesi täis.

      Kustuta
  2. No tõesti, taskud oleks võinud ju sellisel mõnusal kamsil kohe olemas olla, vääga väärt mõte need sisse teha. Ja kui lahedad fototd!!

    VastaKustuta