3. veebruar 2016

Paksust lõngast müts. Täppide kudumine.

Ka Ann sai endale ühe eriti paksu, roosa ja sooja mütsi. 


Nagu pildilt näha, ei lubanud Ann ka sellele mütsile tutti panna. Nii sai sinna hoopis väike keerupaelast saba. 



Lõng: Wool and the Gang, Crazy Sexy Wool (100% Peruu vill; 80 m/200 g). Sellest lõngast kirjutasin hiljuti siin postituses.

Kasutasin vardaid nr 8 (soonikus) ja nr 10 (põhiosas). Silmuseid oli ringil kõigest 38. 
Lõnga kulus 121 grammi.

See erkroosa müts sobib hästi tema muhuroosade käpikutega.


Nii ere müts ei jää kindlasti tähelepanuta. Kui õues oli krõbe pakane, käis Ann selle mütsiga ka lasteaias ning nii mitmegi lapse silmad läksid selle peale särama. Aga Ann sai iga kord kurta, et tegelikult talle see müts niiväga ei meeldigi... Sest see on küll mugav ja vahest ta lausa unustab ära, et tal on müts peas, aga kuna ma tegin mütsile üsna aeglase kahanduse (sest peadligi ja munaja kahandusega müts jäi väga veider), siis on pealael veidi tühja ruumi ja see ongi see, mis Annile ei meeldi. Tema tahab mütsi tihedalt vastu pead tõmmata... 

Ehk kokkuvõtteks: kui keegi armastab kanda sellist mütsi, mis hoiab ümber pea, siis ei tasu siiski väga paksust lõngast kududa. Või siis tuleb kududa veelgi jämedamate varrastega: nii jääb kude pehmem (kuid kahjuks puhub siis ju tuul silmustest läbi).


Eelmisel aastal kirjutasin ühes postituses reljeefsete täppide kudumisest. Tookord olid teemaks varjuga või sabaga täpid. Täna proovin kirjeldada, kuidas kududa selliseid sabata täppe nagu on Anni mütsil. Tulemus on tõesti täiesti erinev. Proovige!

Nende reljeefsete täppide kudumine on väga lihtne: 
- Mustrireal (st täpireal) tuleb terve ring kududa vaid ühe lõngaga, st siin mütsil helerohelisega. Taustalõng (roosa) jääb seniks ootele. Silmused, kuhu on vaja täppi kududa, tuleb läbi kududa rohelise lõngaga PAREMPIDISE kudumisvõttega. Silmused, kuhu täppi ei tule, tõstetakse KUDUMATA paremale vardale. 
- Järgmisel ringil kootakse terve ring taustavärviga, st roosa lõngaga. Sealjuures tuleb eelmise rea rohelised silmused (st täpid) kududa PAHEMPIDISE kudumisvõttega ning roosad silmused parempidise kudumisvõttega. 

All on selgitav joonis (tühjad kastid tähistavad silmuseid, mis tuleb kudumata paremale vardale tõsta). Loodetavasti on arusaadav.

Kahel ülemisel real on sabaga täpid. Alumistel ridadel ilma sabata täpid. 
 

2 kommentaari:

  1. Mõnus müts! Ehk panna sisse õhuke vooder, mis oleks mütsist lühem, siis tunduks müts rohkem peadligi olema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen voodri peale isegi mõelnud. Et Ann aga tegelikult väga selle mütsi vastu ei protestigi, vaid ikka kannab kui ilm on külm, siis väga suurt pointi sellel voodril polekski. Pealegi on müts juba ilma voodritagi soe. Ja kes teab, kas sel talvel üldse külmemaks lähebki - meil siin puha pluss-kraadid...

      Kustuta