26. jaanuar 2015

Kootud meeste vest, ilma palmikuteta.

Koon ikka kampsunit. Loodan nädala lõpuks valmis saada. 

Aga täna näitan pilte mehe vestist, mille kudusin eelmise aasta algupoole. Kuna kevad tuli enne peale, siis vestist jäid tookord fotod tegemata. Nädalavahetusel aga käisime botaanikaaias. Seal on pildistamiseks hea valgus.


Lõngad valis abikaasa juba nii 3-4 aastat tagasi. Algul arvas ta, et mida lõbusamad värvid, seda parem. Et aga mõnusad pehmed lõngad (valisime just alpakalõngade seast) kipuvad olema pigem mahedamate ja naturaalsemate toonidega, siis leppis ta lõpuks teksasinisega. 

Minu arvates on see võrratu (meeste) toon, mis sobib igasse keskkonda/õhkkonda. 

Kontrastiks võtsime sinepikollase ja heledama beeži (viimane paistab piltidel üsna valge). 



Mudeli pidin ise mõtlema. Selleks hetkeks, kui ma reaalselt kuduma hakkasin, oli abikaasa jõudnud veendumusele, et tegelikult on tal siiski vaja vesti, mis sobiks korralikku töökeskkonda. Seega ei tohtinud see olla liiga silmatorkav. No minu arvates on küll nii, et Telliskivi-linnakus, kus ta praegu töötab, võiks käia misiganes-ekstravagantse-vestisarnase-ürbiga-mille kudumisel ma saaksin oma loomingulisust rakendada :) Aga kui soliidne, siis olgu nii... No lisaks oli ette teada, et palmikuid ta ei taha, üleni soonik talle ei sobi, triibuline samuti mitte. Kirju kudum oleks jälle liiga paks ja soe, lisaks võtaks selle kudumine väga palju aega. Ja tervet vesti lihtsas parempidises koes ma ju ka teha ei viitsi. No mida siis!

Siis meenus mulle, et kunagi kudusin ühele poegadest vesti, millel ees jooksid mõnusad suured sakid, mis koosnesid vaid parempidi-pahempidi silmustest ja üksikutest vikeldustest. Mustri olin leidnud ajakirjast Verena (2/1994). Väikeste muudatustega läkski seesama muster nüüd käiku.




Lisaks põhimustrile sai vest "traktorirööpad", mis ülevalt alla jooksevad. Need tunduvad selle lõngaga väga hästi klappivat.



Lõng: Alpaka, Alvita (100% alpaka; 50 g/100 m) - parim alpakalõng, mida olen kudunud. 
Üldse alpakalõnga puhul meeldib mulle see, et kudumi lõplikud mõõdud on üsna ettearvatavad, sest viimistlemise käigus ei veni kudum mõõtmatutesse kaugustesse. Venivus on umbes 1-2 cm igas suunas.
Lõnga kulus meestevestile kokku 405 grammi.

Vardad nr 3.



19 kommentaari:

  1. Väga ilus vest. Nii värv kui ka muster on just tõesti sobilikud igasse võimalikku olukorda. Ja olles ühtlasi tagasihoidlik ja soliidne, on see vest siiski ka piisavalt eriline, et pilke enda poole pöörduma panna.
    Mees teab, mida mees tahab ja naine teab, kuidas ning millest seda valmistada :) Suurepärane!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Elina. Mees jäi ka õnneks rahule:)

      Kustuta
  2. Superšeff vest! Ma ütleks, et täiuslik. Kas alpaka kandes/pestes karvaseks ei muutu? Mul on miskipärast eelarvamus selle lõnga suhtes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks alpaka on kohe alguses karvasem kui näitaks lambavillane lõng. Kududes alpakat, on väikesed karvakatked ikka süles. Samas viimistlemine (ma pesen kudumi läbi) võtab lahtisemad karvad ära ja tulemus on üsna ühtlane ja väga mõnus. Aga kuidas topiliseks muutumisega on, vot see on veel lahtine...

      Kustuta
    2. Ilus soliidne vest, samas triibud lisavad veidi särtsu juurde.

      Kustuta
  3. Väga uhke vest. Mulle väga meeldib!

    VastaKustuta
  4. Nii-ilus vest! :)
    Mis puutub alpaka topiliseks muutumisse, siis minu poja kampsuni näitel (kootud Dropsi Alpakast) on alpaka üks vähemtopitavaid (sõnast "topitama", mitte "toppima") lõngu üldse. Laps kandis kolmel aastal kampsunit talviti pea igapäevaselt ja toppe praktiliselt ei tekkinud. Aga võibolla on see lõngasorditi erinev. Mina suhtun alpakalõngadesse suure poolehoiuga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Seda on hea alpaka kohta kuulda. Ma loodan ka, et ei lähe kiiresti topiliseks. Mul on niimõnigi alpakalõng veel varuks...

      Kustuta
    2. Vot nüüd meenus, et ma olen kudunud Drops alpacast ühe tuunika ja no ikka tuli seda toppi mõnuga (nt kaenla alla ja sellele küljele, kus kott kõõlus). Õnneks on naturaalse lõnga topid sellised, mis annab ilusti ära noppida, ilma et lõnga koledaks kisuks. Kui ei viitsinud noppida, siis kerisid need topid end ise lõpuks lahti ja pudenesid maha :)

      Kustuta
  5. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  6. Täiesti filigraanne töö! Kas õlaõmbluseid ei olegi? See on ikkagi see käsitsi masinkude. No nii ühtlane, et lausa piinlik hakkab (minul loomulikult). Mina müüks muidugi oma mehele sellise vesti maha AINULT siis kui seal kitarrid peal oleks...

    Aga alpakalõngadest niipalju, et ma olen ka Dropsi andunud austaja. Eriti just hinna-kvaliteedi suhte poolest. Ja ei saa k kurta et mul väga topitaks. Kui siis ainult Drops brushed alpaca-silk...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õla peal õmbluseid ei ole, sest õlad silmasin kokku.
      Aga kitarridega vest oleks täitsa IN!! Tee ära, Ruta!

      Kustuta
  7. Anonüümne29/1/15 22:38

    Väga stiilne ja uhke meestekudum! Tõeline meistritöö!
    Väga tore oli teid botaanikaaias näha! Me trillasime lastega seal ringi. Tikitud mantli ja kaunite kudumite järgi tundsin ära ;) Sa teed imelist käsitööd ja su blogi on väga inspireeriv! Aitäh! :)

    haldjaneiu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi kui vahva, et mind ära tundsid! Ma tõesti kannangi tihti omatehtud rõivaid.
      Mulle võib julgelt juurde ka hüpata ja tutvust teha:)
      Botaanikaaias oli nii ilus. Minu piigale meeldis seal väga.

      Kustuta
  8. Anonüümne30/1/15 23:10

    Sinu looming on päriselus veel ilusam kui ekraanil! Kui peaks kunagi veel kohtuma, siis kindlasti tulen tere ütlema! :) Botaanikaaed on nagu väike perereis soojale maale keset talve :)

    haldjaneiu

    VastaKustuta
  9. tere. vest on väga soliidne ja ilus. uurin ja puurin nende kenade kantide kallal. Kuidas te neid kudusite. välisserv on nii korralik, et ei näi üldse kudumi lõpetamisena. või on kandid külge õmmeldud.vabandage mu võhiklikkust!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Heli! Vesti soonikud on ikka kohe külge kootud ja lõpetatud üsna tavalise mahakudumisega. Lihtsalt 1 parempidi, teine pahempidi maha kootud :) Et mahakudumine hästi ühtlane tuleks, siis kasutan selleks hoopis heegelnõela - pool numbrit väiksem võrreldes vardaga.

      Kustuta