11. juuli 2014

Pitsiline kampsun Tiinale.

Ühel kevadhommikul tuli sõber Tiina mulle külla, kaasas pool kilo alpaka-lambavillasegu lõnga. Lõng oli üsna peenike - oleks hästi sobinud ka pisut toekamaks pitssalliks. Väga heleda pastelse lilla tooni tõttu otsustasime aga, et pigem sobiks sellest lõngast üks kerge kardigani moodi asi teha... Istusime siis kahekesi arvuti taha ning otsisime sobivaid lõikeid-mustreid. Tiinale hakkas meeldima Dropsi “Alpaca” lõngast kootud tekstuurse mustriga jakk. Mõtlesin küll, et ega ma vist ei olegi varem pitsilist kampsikut kudunud... Aga seda huvitavam...


Kuigi lõngavöö järgi oli meie lõng umbes sama jämedusega kui Dropsi juhendis soovitatu, oli mulle üsna kohe selge, et üks-ühele ma seda juhendit kasutada ei saa.

Tuli muuta...

- Pikkust ja seega ka mustrite asetusi: kuna Tiina kampsun pidi tulema üle 20 cm lühem, kui modelli seljas olev, siis tuli üks muster vahelt ära jätta. Osa olemasolevaid mustreid pikendasin vastavalt vajadusele. Tegelikult häiris mind kohe alguses, et originaalkampsunil olid mustrid erineva laiusega, mis muutis üldmulje pisut rahutuks.
- Varruka pikkust: kuna Tiina tahtis pigem suvisemat rõivast, siis otsustasime kolmveerand varruka kasuks.
- Kõik soonikud asendasin sakkidega: Tiina kartis, et soonik sikutab alläärt liialt kokku.
- Kudusin õmblusteta: esi- ja tagaosa kudusin ühes tükis alt üles; varrukad kudusin ringiratast kohe otsa (ülalt alla). Üldjoontes kasutasin Dropsi silmuste arvu, mis vastas suurusele XL, lihtsalt liitsin esi- ja tagaosa silmuste arvu kokku (miinus ääresilmused). Nojah, õlaõmblused siiski tegin.
- Nööbiauke: need jätsin üldse ära, sest Tiina paneb ette hoopis sõle või ilunõela vms.



Kui kereosast pool valmis oli, tundus mulle, et ma olen oma arvutustes mingi ränga vea teinud ning Tiinale jääb see kampsik väikeseks. Mõtlesin juba, kuidas ma pean teda kurvastama sellega, et ta näeb suvel hoopis mind seda kampsikut kandmas. Tundus kummaline, et üks ese võib nii mitme suuruse võrra venida. Aga kõik numbrid olid siiski õiged: pärast pesu ja venitust oli kampsik täpselt õiges suuruses (proovilapid siiski ei valeta!).



Mustriinfo on kirjas eespool.

Lõng: Veterok (silt on venekeelsete kirjadega), Lanificio Peru (50% alpakat, 50% lambavilla; 50g/175m), kulus vaid 360 grammi.
Vardad: 2,75 ja 2,5.



Kampsun sai valmis juba tükk aega enne jaanipäeva. Aga ma ei suuda kõike nii kiiresti blogisse postitada - no tegelikult on mul lihtsalt suurem huvi tegeleda millegi vähem virtuaalsega... Suvel ma peamiselt õmblen...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar