18. juuni 2012

Veel üks heegeldatud mütsi õpetus.



Seekord üks klassikalisemaid - vähemalt meie kandis on sellise mustriga mütse kõige sagedamini (müügil) näha. Sobilik nii poisi kui tüdruku mütsiks.



Kasutasin puuvillaseid lõngasid Camilla 6/4 ja Capri.
Heegelnõel nr 4 (minu arvates jäi müts väiksema nõelaga tehes väga jäik ja muster liiga tihe).

Sellise mütsi tegemiseks on mimeid variante, kuid nii meeldib mulle kõige rohkem...

Mütsipõhja skeem nr 6 - sakid.


Alustuseks lõin 6 ahelsilmust, mille ühendasin ringiks. Kõik read on ühendatud aassilmusega.
1. rida - 3 ahelsilmust ja 1 ühekordne sammas; edasi vaheldumisi 1 ahelsilmus ja 1 ühekordne sammas, kokku 11 korda. Viimane on ahelsilmus, mis kinnitatakse rea alguses oleva ahelsilmuste keskmise lüli külge (moodustub 12 posti ja 12 auku).
2. rida - 3 ahelsilmust ja 1 ühekordne sammas; edasi iga eelmise rea ahelsilmuse peale tee 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus ja 1 ühekordne sammas (so "SAKK"), kokku 11 korda.
3. rida - 3 ahelsilmust ja 1 ühekordne sammas; edasi iga eelmise rea ahelsilmuse peale 1 ühekordne sammas, 1 ahelsilmus, 1 ühekordne sammas ja 1 ahelsilmus. Ehk iga SAKKi vahel on ahelsilmus.
4. rida - 3 ahelsilmust ja 1 ühekordne sammas; edasi iga eelmise rea SAKKi peale teha uus SAKK ning iga SAKKi vahele 2 ühekordset sammast (eelmise rea ahelsilmuse peale). NB! rea lõpetavad 2 sammast.
5. rida - 3 ahelsilmust ja 1 ühekordne sammas; edasi iga eelmise rea SAKKi peale teha uus SAKK ning iga sambapaari peale tee samuti SAKKi. Nüüd peaks real olema 24 sakki (koos alustussakiga).
Alates 6. reast tee igasse ritta juurde 4 SAKKi. Kasvatamine peab toimuma võrdsete vahemike tagant, nt 6.real tuleb lisaSAKK teha iga kuuenda tavaSAKKi järel. 7.ndal real iga seitsmenda järel jne. Mina teen lisaSAKI kahe SAKKI vahele selliselt...



Joonisel on märgitud 7 kasvatusrida, mille puhul nr 4 heegelnõelaga tuli mütsipõhja läbimõõduks 14,5 cm (see on sobilik müts minu 2-aastasele tütrele peaümbermõõduga 48 cm - pildil rohelisekirju müts). Piltidel olevad oranži-valgekirjud mütsid tegin aga suuremad - 8 kasvatusrida andis mütsipõhja läbimõõduks 16,5 cm. Need sobivad 2-5-aastasele tüdrukule peaümbermõõduga 50-55 cm (mütsid saadaval!).

Edasi tuleb teha mütsi külg, mis koosnebki vaid sakkidest - st enam ei kasvata. Väikesele mütsile (sügavusega 14,5 cm) piisab 7 reast. Suuremale oranži-valgekirju mütsile tegin 8 rida + sats.



Satsi kohta mul hetkel skeemi joonistatud ei ole, kuid see on lihtne. Kõigepealt teen 1 rea kinnissilmuseid. Seejärel järgmisel real iga 3nda kinnissilmuse peale teha 2 ühekordset sammast, 2 ahelsilmust ja veel 2 ühekordset sammast. 3. real tuleb teha jälle vaid kinnissilmuseid nii, et ahelsilmuste peale 3 kinnissilmust ja sammaste vahele 2 kinnissilmust. Sammaste peale ma silmuseid ei teinud.


Siin veel mõned poiste mütsid, mis tehtud sama mustriga.


3 kommentaari:

  1. Anonüümne17/6/16 08:26

    Aitäh lihtsate ja selgete õpetuste eest! Oli vajadus heegeldada üks pisike mütsike ja siit sain palju abi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on väga hea meel, et sain abiks olla )

      Kustuta
  2. Anonüümne2/6/17 14:39

    väga hea ja selge õpetus mütsi tegemiseks,aitäh!

    VastaKustuta