2. jaanuar 2024

Lapiline talvekleit.

Selle kleidi ajalugu ulatub ligi 15 aasta taha. Nimelt hakkasin juba siis koguma vanu villaseid kampsuneid. Ostsin neid peamiselt taaskasutuspoodidest, mõned oma pere "jäägidki" hoidsin alles. Viltisin (tegelikult pesin pesumasinas 40-60 kraadiga) kõik kergelt üle ning jätsin ootele. Soetamise ajal plaanisin neist teha ühe lustaka koduseeliku või pika kleidi, mille lapikesed tahtsin omakorda täita tikanditega vms.

Kampsuneid muudkui kogunes ja kogunes. Kaks riiulivahet oli neid juba täis, aga no ei tulnud neist kleiti ega seelikut. Kusjuures, ma ei unustanud oma ideed ära. Ikka aeg-ajalt mõtlesin oma tuleviku-soojale-kleidile, sorteerisin ja isegi sobitasin kampsuneid nii värvi kui paksuse järgi. Paar taaskasutuspoe kampsunit võtsin aga hoopis kasutusse just sellisena nagu nad olid.

Ja siis tuli hakata kuduma Saaremaa kampsunit. Selle jaoks oli vaja teha lõige ning õmmelda proovikampsun. Viimase jaoks vajasin portsu VANU KAMPSUNEID, mida lõhki lõigata. No ja see andiski põhjust oma kampsunivaru jälle läbi sorteerida, teha proovikampsun ning hiljem, et proovikampsuni tükid ei läheks raisku, nendest midagi toredat teha. 

Kleidis kasutasin viite kampsunit. Tükid ühendasin õmblusmasinaga õmmeldes. Kasutasin tavalist õmbluspistet (mitte sikksakki ega overlokki). Õmblusvarusid mingil moel üle ei teinudki, sest nagu eelnevalt mainisin, olid kõik kampsunid kergelt vilditud ega hargne. Kuna kleidi tegemiseks valisin keskmise paksusega kampsunid, siis ei jäänud õmblused paksud. 

Alumiseks ääreks sättisin erinevate kampsunite soonikuga tükid, nii et seda ei pidanud kuidagi rohkem viimistlema.
Head uut aastat!

Naudime talve!

Instagrammis @annelikudugurmee 

Facebookis @kudugurmee

8 kommentaari:

  1. Anne Küüsmaa2/1/24 19:18

    Tore kleit ja tore lugu. Inspireeriv. :)

    VastaKustuta
  2. Anonüümne2/1/24 20:09

    Kena kleit, meeldib kuidas on värvid ja tükid sätitud kleidil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Nikerdamist ja sättimist-sobitamist oli päris palju. Algul tundus, et tükke on nii palju ning lõpuks jälle jäi midagi ikka puudu või olid tükid mittesobiva suurusega. Huvitav tegemine oli.

      Kustuta
  3. Anonüümne3/1/24 15:17

    Head uut loomingu aastat! Sinu tööd on alati väga inspireerivad ja see kleit omaette meistriklass!!!
    Astrid

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan-tänan! Praeguse külmaga just sobiv :)

      Kustuta
  4. Väga ilus ja just nagu eespool kommenteerijad on öelnud: inspireeriv!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Malle! Mul endal tekkis ka uusi mõtteid, nii et õmblesin ülejäänud pisematest tükikestest paar patja.

      Kustuta