31. august 2023

Väikesed Läti linnad.

Seni ei ole mul olnud põhjust sattuda teisele poole Liivi lahte, Loode-Lätisse, Kuramaale. Tänu eelmises postituses mainitud kindanäitusele viis suvine reis meid sedakorda just Kuramaal asuvatesse väikestesse Läti linnadesse. Käisime Kuldigas ja Talsis, kus mõlemas on alla 10 tuhande elaniku ning Sabiles (seal oligi kindanäitus), kus on kõigest 1500 elanikku. 

Talsi linnas asub kaks suuremat järve: Vilkmuiža järv ja Talsi järv. Neist viimane on väiksem ja üpris maaliline. Järv asub kohe vanalinna ääres ja selle ümber saab teha paarikümneminutilise jalutuskäigu: järve ühes ääres asuvad kohvikud, teist kallast ääristab muistne kurelaste linnamägi, kolmandas küljes on reas 100-aastased linnamajad ning kohvikust istudes näeb kaugusesse, linnast välja "metsapoole" ja marja- ja karjamaale. Imeline!

ES I TALSI - Olen Talsis. :) Nutikas!

Mida veel Talsi piirkonnas teha, loe siit. Näiteks võiks minna Šlītere tuletorni või Mazirbes kalapaatide kalmistule...


Kuldiga linn

Google ütleb, et Kuldiga suurimad vaatamisväärsused on ajalooline linnasüda, 1242. aastal ehitatud Kuldīga ordulinnuse jäänused, tellissild üle Venta jõe ning Venta juga. Me kõike seda vaadata ei jõudnudki, aga silla, jõe ja joa nägime ära. Lisaks eelnimetatule soovitan kindlasti teha pikem ring läbi Kuldiga linnapargi, külastada arvukaid vanalinna kohvikuid (arusaamatu, kuidas nii väikeses linnas saab olla nii palju kohvikuid, vinoteeke, restorane, koogipoode jne) ja jalutada mööda toredaid munakiviteid.

Ülemisel pildil seisan linnapargis, 1866. aastal asutatud Kuldīga Saksa Gümnaasiumi hoone eest. Kuigi 1899. aastal kool küll suleti, on seal hiljem asunud erinevad õppeasutused, näiteks mõne suure kooli filiaal vms. Igatahes on see punastest tellistest hoone tolle ajastu kooliarhitektuuri näide.

Linnapark on üsna suur, ulatudes jõe kõrge kaldani, kust saab vaadata alla joale.

Venta juga on Euroopa kõige laiem (240m), kuid vaid 1 meetri kõrgune juga.

Aprilli lõpus - mai alguses saab Venta joal näha, kuidas kalad lendavad (üleujutuste aegne kalade ränne). Sellega algab Kuldigas ka turismihooaeg.

Väidetavalt armastatakse suviti joa all ujuda (muide, tsaariajal sai seal supelda vaid raha eest), aga kohapeal tundus, et veelgi populaarsem tegevus on joa kohal kõndimine. 

Sabile on imeväikese vanalinna ja mõisapargiga vaikne linnake, kus ma pilte ei teinudki. 

Kui te seal piirkonnas ööbida soovite, siis vihjeks - meie ööbisime väikeses ja sõbralikus hotellis nimega Kuršu krogs. Hotell asub linnadest väljas, maanteede ristumispunktis, looduse lähedal. 

Instagrammis @annelikudugurmee 

Facebookis @kudugurmee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar