8. september 2018

Kaltsuvaip nr 2.



Kui majas on 4 meest, kes kõik üsna sageli (st pea-aegu iga päev) kannavad t-särki, siis aja jooksul koguneb neid kantud ja kulunud särke üsna palju. Alates eelmise aasta septembrikuust hakkasin vanu t-särke ribadeks lõikama. Igal pühapäevasel saunaõhtul üks särk. Ja uue aasta alguses asusin ümmargust kaltsuvaipa heegeldama. Samamoodi, vaid pühapäevastel saunaõhtutel, leilitamise vahepeal. 

Iga kord heegeldasin umbes tunnike-poolteist. Siin, jaanuarikuises postituses oli vaip veel päris alguses. Kuu aega hiljem oli vaiba läbimõõt juba 80 cm (alumine pilt). 


Pooleteise kuu pärast, veebruari lõpus oli vaiba läbimõõt juba 95 cm. Tundub päris suur, eks. 
Ja õues oli pehme valge lumevaip. 



Vaibal on 2 talvist lemmikut - vahupiimaga kohv ja pähklisegu, mmmm!! Nende vastu ma ei saa.


Algus oli läinud tõesti kiiresti. Iga saunaõhtuga oli vaip kasvanud üle 5 cm. Nüüd oli aga ümbermõõt nii suur, et edaspidi jõudsin ühe pühapäevaga teha vaid 2-3 ringi. 

Lõpliku suuruse (130 cm) saavutas vaip alles maikuu lõpuks. Vahepeal avastasin, et materjalivarud on otsakorral, nii et paar-kolm saunaõhtut kulus uute t-särkide ribastamise peale.



Selle vaiba jaoks kulus umbes 25 t-särki. Neid oli nii täiskasvanu mõõdus kui ka väiksemaid, S-suuruses. Ribastamiseks läks kogu särk, st lisaks kehaosale ka varrukad-kaelused-õmblused. Nii tekkis minimaalselt jääke, samas jäid ribad kohati üsna ebaühtlaseks ja seetõttu on ka mu vaip selline tõeline kaltsuvaip - pisut ebaühtlane ja kodune :) Mulle meeldib. Pea-asi, et ei laineta. 

Ribad lõikasin umbes 1,5 cm laiused. Paksema särgi puhul piisas ka 1 cm.

Mul meenus veel üks oluline asi... Et vaip korrektsem oleks, siis alustasin igat ringi uue värviga ning iga kord erinevast kohast. Rea alguses tegin alati kõigepealt ühe ahelsilmuse ja siis edasi jätkasin tavapäraselt (kinnissilmustega). Nii ei jää näha reavahetust.

Viimistlemiseks viskasin valmis vaiba terrassile, niisutasin veega ja tampisin lõputuid ringe mööda vaipa, puhates vahepeal seda veidike laiusesse venitades. 

Vaiba tegemiseks kulus aega umbes 40 saunaõhtu jagu (sh rohkem pool ajast läks särkide ribastamiseks).

Heegelnõel oli numbriga 10.

Kuna tegin vaiba oma töötuppa, siis valisin T-särgid toa tapeedi värvide järgi. 


Nüüd ribastan juba järgmisi vanu t-särke. Loodetavasti on neid aasta lõpuks kogunenud nii palju, et saan uuel aastal alustada uue vaibaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar