6. november 2017

Barcelona 2 ehk veel 10 aastat.

Nagu ma eelmises postituses juba mainisin, tasub muuseumidesse jm soetada piletid just veebilehe kaudu. See on kasulik mitmel põhjusel - pileti saab üldjuhul osta kindlaks kellaajaks ja nii pääsete ilma järjekorrata sisse. Veebilehelt ostetud piletid on (tavaliselt 10%) soodsamad, lisanduvad õpilaste jm soodustused, mida tasub ka kindlasti kasutada. Nimelt ei ole selline "meelelahutus" Barcelonas sugugi odav - arvestage, et valdavalt tuleb (mistahes kohtades) pileti eest välja käia umbes 20+ eurot inimese kohta. 

Aga veel Gaudist... Ka Casa Batlló tundub nii äge, et sinnagi tahaksin ma kunagi minna. Käisime majast mitu korda mööda, sest see asus üsna meie ööbimiskoha lähedal. Mulle tundus, et maja fassaad on eriti efektne just päevavalguses, kui sinine taevas akendelt vastu peegeldab. Õhtul võis maja väljastpoolt pea-aegu märkamatuks jääda. 


Gaudi on Barcelonasse kujundanud ka pargi. Park Güell asub kõrgel Carmeli mäel. Sinna ronimine on paras väljakutse ja kuigi teekonda aitas hõlbustada mitu eskalaatorit, jäätis ja topsitäis puuviljakuubikuid :), siis vähemalt mina olin pärast seda mäkketõusu nii-jube-väsinud, et liiga palju ma seal pargis ringi jalutada ei jaksanudki.

Pool teed mäest üles on läbitud. See ei ole veel park :)
Park oli esialgu mõeldud rikaste elurajooniks ja aastatel 1906–1926 elas seal ka Gaudi ise. Tänapäeval asub tema majas Gaudí majamuuseum (Casa Museu Gaudí). Üht osa pargist ja majamuuseumi saab külastada vaid tasu eest, kuid suur ala on ka priilt avatud, sh mäetipp. 



Mäelt avanevad vaated nii Barcelonale kui ka Vahemerele. 



Pargis on draakoni trepid, mosaiikskulptuurid ja sambad. 


Tasulise ala peasissepääsu mosaiikkatused on nii paljude pisikeste detailidega, et kohapeal palja silmaga kõike seda (pisikese kiiksuga) ilu ei märkagi. 

  

Viimased 15 aastat oma elust pühendus sügavalt usklik Gaudi aga hoopis kiriku, Sagrada Família ehitamisele. Seda omapärast, vaid rahva annetuste najal valmivat kirikut on ehitatud nüüd juba 135 aastat ning hetkel on antud lubadus, et juba 10 aasta pärast on hoone valmis. Minule tundub see tähtaeg küll üsna ulmeline, aga arvestades tehnoloogia arengut ja inimeste entusiasmi võib neil ju ka õnneks minna...


Kõrgetest tornidest pääseb kahte (liftiga saab üles ja treppidest alla). Piletit ette ostes tuleb määrata, millisesse minna soovite (kui esimest korda lähete, siis suurt vahet pole - minge sinna, kuhu pileti saate sobivaks ajaks). Tornidest on lõputud vaated, lisaks näeb lähemalt väiksemate tornide toredaid kaunistusi. No mul ikka hakkas pea ringi käima (eriti kui oma lapsi alumisel rõdul nägin)... Aga tundub, et nemad ei kartnud midagi. 





Kui 1882. aastal Barcelona lähedale kiriku ehitamist alustati, siis valitses ümbruskonnas tühjus. Kogu hoonestus on sinna tasapisi juurde tekkinud. 


Kirikus on võimsad vitraažaknad, mis päikesega on eriti efektsed. Värvilised valgusemängud tekivad nii seintele kui ka põrandale. Loomulikult toimuvad kirikus ka jumalateenistused.

Lisaks Gaudi-majadele käisime me veel Barcelona staadionil Camp Nou (oma 99 tuhande kohaga on see Euroopa suurim staadion), kus lastele pakkus nalja see, et eri suuruses karbikestes sai kaasa osta jalgpalliväljaku muru :) Staadionil sai minna kolmele tasandile, siseruumides on jalgpalli- ja jäähokimuuseum (uuemad ja vanemad karikad, riided jms), mitmed virtuaalnäitused ja filmid. Oli huvitav ka minusugusele spordivõhikule.

 

Loomulikult käisime ka rannas ujumas, tantsivate purskkaevude showl (Magic Fountain Montjuic - ülilahe õhtune üritus, soovitan kindlasti nii lastele kui ka täiskasvanutele) ning akvaariumpargis (L'Aquàrium Barcelona - mina olen erinevaid veeparke näinud nii siin kui ka sealpool Eestit ning neist pisut tüdinud, kuid Merili varasemaid ei mäleta, nii et tal oli ikka väga huvitav... kõik need haid ja pingviinid ja merihobud jne). 







Kohalikud linnud tuletasid mulle pidevalt meelde, et mul on kodus ports rohekaskollast alpakalõnga ootamas...

1 kommentaar:

  1. Aitäh Sulle! Ilus oli jälle osa saada! Kui kunagi Barcelonasse plaanime minna, tulen kindlasti jälle Su reisikirja vaatama. :)

    VastaKustuta