5. august 2017

Kaks kohta Saaremaal...

Ma olen nüüd küll Saaremaalt ammu tagasi, aga tahtsin veel mainida kahte kohta, kus saarel olles käia tasub ning sealhulgas lastes ka veidi tarkust ja huvi looduse, maailmaruumi või keemia vastu äratada saab.

Meie käisime oma teismeliste poiste ja 7-aastase tütrega Lümanda Lubjapargis, kus saab näha 70-90 aastat vanu ja konserveeritud lubjaahjusi ning tutvuda lubjatootmise tehnoloogiaga. 


Sealses piirkonnas on ligi 20 lubjaahju varemed. Osad neist on taastatud ja uuesti kasutusse võetud. Üks lubjaahi põles ka siis, kui me rajal olime, aga sellest ei märganud ma pilti teha...


Rajal saab proovida, kui kergelt puruneb üks lubjakivi:)



Ahju saab vaadata nii seest kui ka väljast...


Pastat saab ka näppida...


Kuigi kogu õpperada on varustatud korralike infostendidega, soovitan võimalusel läbida rada koos giidiga. Peale raja läbimist vaadake ka filmi, kus näeb kogu lubjatootmise protsessi ning lubja kasutamisvõimalusi. Meile film meeldis - lihtne ja ladus jutt, paraja tempoga ning vahvate ajalooliste tagasivaadetega.

Kindlasti külastage ka Kaali meteoriidikraatreid. See on haruldane ja efektne loodusmälestis, mis tähistab asustatud piirkonda langenud hiidmeteoriiti. Kraatri ümbrus on nüüd korrastatud, trepid ja käepidemed teevad selle hästi ligipääsetavaks. 
Sealsamas kõrval asub ka Kaali Külastuskeskus ning Meteoriitika- ja Paekivimuuseum, kus saab aega parajaks teha sel ajal, kui trahteris süüa ootad. Koolimajas oli avatud ka käsitööpood :)



Kaali peakraatris õitsevad nüüd vesiroosid.



Pärast seda, kui olin Saaremaalt tagasi jõudnud, läksin Saara Käsitöökooli pitsilise kleidi koolitusele. Mõõtsime ja arvutasime, valisime mustreid ja lõikeid, kudusime ka... Nüüd tahaksin hirmsasti oma pitskleiti kududa, aga mõned kampsunid on veel varrastel ja ootel...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar