7. jaanuar 2017

Uue Kunsti Muuseum Pärnus.

Kui oled Pärnus näiteks SPA-puhkusel, siis võiksid külastada ka Uue Kunsti Muuseumi. Ühelt poolt asub see küll kummalises kohas - oleks justkui ilus eramajade ja villade rajoon, kust ei oskaks üht endist EKP-maja oodatagi, teisalt on see pea igast SPAst just paraja jalutuskäigu kaugusel, nii et sööd hommikul kõhu buffet-lauas pilgeni täis ja enne ujumist või hoolitsusprotseduure teed ühe toreda kultuurse jalutuskäigu. No nii ma mõtlesin...

Tegelikult on see muuseum muidugi üks paras üllatuste maja. Võõralt monstrumina mõjuvasse nõuka-aegsesse ehitisse sisse astudes sattusime justkui hubasesse käsitööruumi, kus telgedel on poolik vaip ja nurga taga armas väike käsitööpood. Muud ruumid olid küll valdavalt tavalised valged (hea valgustusega) suured saalid, kust paraku ka laest langevat krohvi  krae vahele võis sadada :) 


Näitused moodustasid paraja kompoti "vanadest headest aegadest" ja tänapäevast. Näha sai kirevat Kihnu ja Tõstamaa käsitööd, tikitud saanitekke, erinevate kontinentide käsitöötehnikaid (seda vööde, tekkide, piltide jne näol), mänguasju Jaapani multikategelastest, vanu jalgrattaid, prügi taaskasutust, Põhja-Korea maalikunsti näited, vanu fotosid ja kokaraamatuid jne jne.



Kihnu nukkudega samas saalis oli veel kaunis Silvia Soide fotomälestuste kogu, mida saab näha kuni 12. veebruarini.


Nierika lõngamaal. Lõng ja mesilasvaha puidul. Lääne-Mehhiko. 


See lapitehnikas tekk nimega "Abielusõrmus" on käsitsi õmmeldud, sh ka kogu tiheteping on tehtud käsitsi, mitte masinaga. USA.

 
Puuvillane lauakate. Peeglitega tikand. India. 


Saanitekk Riina Pulli kogust. Tori. 


Annile meeldisid tänavalt leitud prügist tehtud skulptuurid. Nende autoriks on Heiki Kong.

  
Ja muidugi meeldisid mu tütrele mänguasjad. Need Jaapani multifilmide kangelased on kokku kogunud Pärnu neiu Kristiina Saare.


Kurbusega pidin tõdema, et mu teismelisi ei huvitanud eriti miski. Võib-olla veidike need jalgrattad... 


Mulle avaldasid muljet Indrek Aija fotokollaažid. Uskumatu, et need on "lihtsalt" vanadest fotodest kokku pandud. 





Kihnust ja Tõstamaalt pärit kindad on pärit Epp Maria Kokamägi kollektsioonist. Mulle pakkus huvi keskmine, roosakirju vingulise varrega sõrmik, aga Ann tahaks endale kõige parempoolsemat valget roositud sõrmikut.

Kusjuures, muuseum on lahti iga päev kella 9-19. 

1 kommentaar:

  1. Pole kunagi käinud, aga hea teada - vaadata paistab olevat palju. FotokollaaŽ on küll fantastiline!

    VastaKustuta